Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

South China Morning Post’un haberine göre, Çinli otoriteler ile Tencent, NetEast şirketleri yöneticileri arasında gerçekleştirilen toplantıdan yeni çevrimiçi oyunların onay sürecini dondurma kararı çıktı. Onay sürecinin yeniden ne zaman başlatılacağı ise belli değil. SCMP’nin bir kaynağa dayandırdığı haberine göre ülke otoritelerinin önceliği “yeni oyun sayısını düşürmek”.

Çinli düzenleyici kuruluşlar, aralarında Tencent Holdings Ltd. ve Netease Inc.’nin olduğu oyun şirketleri ile bir araya gelerek, sektörün denetimi için atılacak ilave adımlar ve kâra odaklanmama gerekliliği gibi konularını görüştü. Bu görüşme, sektöre ilave kısıtlamaların geleceği endişeleri ile oyun hisselerinde sert düşüşlere yol açtı.

Devlete ait Xinhua Haber Ajansı’na göre, Çin Komünist Partisi Merkez Komitesi Tanıtım Dairesi, Ulusal Basın ve Yayın İdaresi ile birlikte iki kurum, denetimi artırmaya ve yasadışı hareketlerin kontrolüne başlamaya ilişkin planlarını görüşmek üzere toplantı çağrısında bulundu. Hükümet geçen hafta, çocukların video oyunları oynayabileceklerini zamanı üç saat ile sınırlama dahil sektör için yeni düzenlemeler getirdi.

Çin’den oyun şirketlerine “kâra odaklanmayın” talimatı

Kurumlar oyun şirketlerini, yeni düzenlemelere uymaları ve çocukları oyun bağımlısı olmaktan korumak için kâra odaklanmayı durdurmaları konularında uyardı. Şirketlere “müstehcenlik ve şiddet içeren” ögeleri kaldırmaları ve “paraya tapınma ve feminenlik gibi sağlıklı olmayan eğilimlerden” kaçınmaları gerektiği de söylendi.

Xinhua, “Düzenleyici kuruluşlar, girişimler ve platformlara oyunların içeriklerinin denetimini sıkılaştırmaları talimatı verdi. Platformlar ayrıca sektörde aşırı piyasa yoğunlaşması veya hatta tekelleri önlemek için adil olmayan rekabete karşı da direnç göstermeliler” dedi.

ABD piyasalarında işlem gören Çinli oyun şirketleri bu gelişmenin ardından sert düştü. Netease yüzde 5.2 gerilerken, Bilibili Inc.’deki kayıp yüzde 5.9 oldu. Nasdaq Altın Dragon Çin Endeksi yüzde 3.3 geriledi. Ülkenin en büyük oyun şirketi Tencent Hong Kong’daki işlemlerde yüzde 4 kadar düştü.

Tencent yaptığı açıklamada, “Sağlıklı oyun oynanmasına inanıyoruz ve küçüklerin fiziki ve zihinsel sağlığını çok ciddiye alıyoruz. İlgili kurumların yol göstericiliğine ve talimatlarına değer veriyoruz ve gençlerin oyun bağımlılığına ve içerik düzenlemesine ilişkin tüm kurallara tam uyum için çok çalışacağız” dedi.