Advertisement
HABERLER ABONE OL

Çin’de 3 Eylül günü geç saatlerde yayınlanan yönergede, kültürel mirasın korunması programının bir parçası olarak, büyük ölçekli kentsel tahribata son verileceği ve eski tarihi binaların korunacağı belirtildi.

Çin'in hızlı ekonomik gelişimi, mahalleleri yok eden ve binlerce eski binayı gökdelen ve alışveriş merkezleriyle değiştiren kentsel dönüşüme şahitlik etti.

Devlet Konseyi konu hakkında yaptığı açıklamada, yeni yönergelerin amacının ülkenin kültürel mirasını "sistematik olarak korumak" ve "Çin Komünist Partisi'nin hikayelerini kapsamlı ve doğru bir şekilde anlatmak" olduğunu belirtti.

Yeni kentsel planlama yönergesinde, "gerçeği yıkıp sahtesini inşa etmenin", yaşlı ağaçları kesmenin, eski yer adlarını rastgele değiştirmenin veya nehir yataklarında değişiklik yapmanın artık yasak olduğu kaydedildi.

"Önemli tarihi olayları yansıtan ve halkın duygusal hatıralarını bir araya getiren" binaları korumak için de etkili önlemler alınacağı açıklandı.

Ev kiralarındaki artış engelleniyor

Çin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, 31 Ağustos’ta yayımladığı bir bildiride şehirlerdeki ev kiralarının yüzde 5’ten fazla artmamasını sağlamayı hedeflediklerini belirtmişti.

Duyuruyla beraber Xi Jinping’in daha önce dikkat çektiği “ortak refah” hedefi yeniden akıllara gelirken düzenleyici kuruluşlar arsa ve ev fiyatlarını kontrol altına alabilmek için çalışmalarını hızlandırdı.

Yapılan açıklamada, kamu hizmetlerinin ve altyapının geliştirilmesinin planlandığı vurgulanırken şehirdeki kalkınma projelerinin ev fiyatlarında hızlı yükselişlere neden olmaması için çalışmalar yürütüleceği ifade edilmişti.

Çin’de büyük şehirlerde ev kiralarında yaşanan artış çoğunlukla dönüşüm projeleri için yerleşim yerlerinin yıkılmasından kaynaklanıyor.