Advertisement

Çin geçen ay, bir önceki yıla göre 12 kat daha fazla mısır ithal etti.

Perşembe günü açıklanan gümrük verilerine göre, Çin'in ilk 11 ayda gerçekleşen mısır ithalatı ikiye katlanarak 9 milyon tona ulaştı. Son rakamlar, Dünya Ticaret Örgütü'nün 7,2 milyon tonluk taahhütlerini ilk kez aştı.

Chicago Ticaret Borsası’nda mısır fiyatları, Çin'in ABD'den alımları artırmak zorunda kalacağı beklentisiyle yükseldi. Mart teslimatlı mısır vadeli işlemleri, kuraklık nedeniyle önemli mahsul kayıplarının yaşandığı 1988 yılından bu yana en uzun süreli yükselişini yaşıyor. Fiyatlar yüzde 0,4 oranında artarak kile başına 4,49 dolara ulaştı.

Çin Tarım Bakanlığı’ndan bir yetkili olan Tang Ke Perşembe günü bir basın toplantısında yaptığı açıklamada, mısırdaki artışın Çin'in genel tahıl fiyatlarını yükselttiğini ve ülke arz açığını daraltmak için arpa ve “kurutulmuş damıtık tahıl (mısır) + çözünür maddeler (DDGS)” gibi diğer yemlik tahılların ithalatını artırdığını kaydetti.

Tang, yüksek fiyatların Çin’deki yerel çiftçileri gelecek yıl mısır ekim alanını artırmaya teşvik edeceğini ve bunun da tarımda kendi kendine yeterliliğin sağlanmasına yardımcı olacağını da sözlerine ekledi.