Advertisement
BLOOMBERGHT YEŞİL ABONE OL

Çinli firmalar güneş enerjisinde baskın role sahip olabilmek için 10 yıldır saldırgan manevralarda bulundular. Şimdi bu firmalar, temiz enerjide bir sonraki büyük adım olan hidrojende de gelişmeye öncülük etmenin yollarını arıyorlar.

Aralarında Longi Green Energy Technology Co.’nun bulunduğu büyük güneş enerjisi imalatçıları, en temiz yakıt çeşidi olan yeşil hidrojen üretimi için gerekli bir ekipman olan elektrolizör üretimine yönelik çabalarını artırıyor. Şirketler, endüstriler ve tüketicilerin düşük karbonlu yakıtlara geçmeleri ile birlikte piyasanın patlama yapacağı beklentisi ile yatırımlarını hızlandırıyorlar.

Çinli şirketler, küresel hidrojen yarışında ön saflarda yer alabilmek amacıyla, güneş enerjisinde hakimiyeti sağlamak için kullandıkları yöntemi takip ediyorlar: Fiyatları ve üretim maliyetlerini düşürmek, tesisleri önemli ölçüde artırmak ve yeni teknolojilerin geliştirilmesini hızlandırmak.

Longi’nin hidrojen enerjisi teknolojisi biriminin genel müdür yardımcısı Wang Yingge, “Güneş enerjisi tedarik zincirinde, Longi, sektörün teknoloji ile birlikte gelişmesinde öncü rol oynadı. Hidrojen ekipmanında, Longi, araştırma ve geliştirmeye güçlü bir şekilde odaklanmaya ve yatırım yapmaya devam edecek” dedi.

Longi gelecek yılın sonuna dek, 1,5 gigawatt üretim kapasitesine sahip elektrolizör tesisi inşa etmeyi planlıyor. Şirketin şu andaki kapasitesi 500 megawatt seviyesinde. Dünyanın en büyük yenilenebilir varlık sahibi State Power Investment Corp. ise 2027 yılına kadar 10 gigawatt elektrolizör imalat kapasitesi oluşturmayı hedefliyor.

BloombergNEF’e göre, Çin, piyasanın bu yıl beş kat büyümesi ile birlikte, 2022 yılında küresel elektrolizör tesislerinin yüzde 60’tan fazlasına sahip olacak. Çin Hidrojen Birliği, bu yılın başlarında yaptığı açıklamada, hidrojen yakıtının, Devlet Başkanı Şi Jinping’in Çin’in karbon nötr bir ülke olması için belirlediği tarih olan 2060 yılına kadar ülkenin enerji karışımının yüzde 20’sini oluşturabileceğini kaydetti