Advertisement
HABERLER ABONE OL

Çin cephesinden ABD Başkanı Joe Biden'ın gelecek hafta düzenleyeceği Demokrasi Zirvesi'ne yönelik eleştiriler gelmeye devam ediyor.

Çin Komünist Partisi Politik Araştırmalar Ofisi Direktör Vekili Tian Peiyan ABD politik sisteminin gerçek demokrasiyi yansıtmadığını, Biden'ın düzenlediği Demokrasi Zirvesi'nin bir şaka olacağını söyledi.

Tian, Amerikan demokratik sisteminde ABD'li politikacıların çıkar gruplarının temsilcileri olduğunu ve ne ulusal çıkarı ne çoğunluğun iradesini yansıtmadığını söyledi.

ABD'li politikacıların seçim kampanyası döneminde verdiği vaatleri yerine getirmediğini belirten Tian, "Bu gerçek bir demokrasi değil, Çin halkı bundan hoşlanmıyor ve böylesi bir demokrasiyi istemiyor" ifadelerini kullandı.

Çin zirveye davet edilmedi, Tayvan'ın davet edilmesi tepki çekti

ABD Tayvan'ı 9-10 Aralık'ta gerçekleşecek olan "Demokrasi Zirvesi"ne davet etti. Dün yayımlanan katılımcı listesinde Tayvan'ın da yer almasının Çin'in tepkisini çekmişti.

Çin demokrasi ile yönetilen ada ülkesi Tayvan'ı kendi topraklarının bir parçası olarak görüyor.

ABD tarafından ilk defa düzenlenecek olan bu zirveye katılım ABD Başkanı Joe Biden'ın nüfuzu ve Çin ile Rusya karşısında sözlerinin arkasında ne kadar durabildiğinin bir sınav olarak görülüyor.

Biden göreve gelmesinin ardından ABD'nin dış politika öncelikleri hakkında yaptığı Şubat ayında yaptığı ilk konuşmasında ABD'nin tekrar Çin ve Rusya gibi otoriteryen güçlerle mücadele eden küresel bir lider konumuna geleceğini ifade etmişti.

Video konferans yöntemiyle yapılacak olan zirvenin 110 ülkeden oluşan davetli listesinde Çin ve Rusya yer almadı.