Advertisement
HABERLER ABONE OL

Çin kamuoyunda koronavirüse karşı geliştirilen Çin aşılarının etkililiği konusu gündeme oturdu.

Bloomberg'in haberine göre hafta sonu yayımlanan Brezilya'daki Sinovac aşısının son test sürecinin detaylarını içeren araştırma, geçen yıl ortaya konulan aşının etkililiğinin yüzde 50'nin biraz üzerinde olduğu yönündeki bulguları doğruladı. Yüzde 50'lik etkililik seviyesi önde gelen ilaç regülatörleri tarafından aşılar için asgari etkililik seviyesi olarak biliniyor.

Diğer Çin aşılarına ilişkin etkililik oranları yüzde 66 ile yüzde 79 arasında açıklanmıştı.

Çinli uzmanın açıklamaları sansürlendi

Çin’de bulaşıcı hastalıklar konusundaki bir numaralı uzmanın Çin menşeli Kovid-19 aşılarına ilişkin yorumları bu aşıların etkinliğine yönelik yeni tartışmanın fitilini yakan unsur oldu.

Çin Bulaşıcı Hastalıklar ve Kontrol Merkezi Başkanı George Fu Gao, The Paper gazetesine yaptığı açıklamada Çin aşılarının “düşük koruma oranlarına karşı bir şeyler yapılması gerektiğini” söyledi. Gao farklı aşı kombinasyonları ve doz sayısının artırılması gibi yöntemlerle etkinlik artışı sağlamanın değerlendirilmesi gerektiğini belirtti.

Sözleri sosyal medyada yayılan ve daha sonra sansüre uğrayan Gao daha sonra Global Times’a sözlerinin yanlış anlaşıldığını, sadece aşıların etkililiğini artıracak yollara dikkat çekmek istediğini söyledi.

Türkiye'de yüzde 83,5 etkililik oranına ulaşılmıştı

Çin aşılarından Sinovac aşısı Brezilya’da yüzde 50’nin biraz üzerinde etkililik oranı sağlamıştı. Aynı aşının Türkiye’deki 10 binden fazla kişinin katıldığı deneyinde ise yüzde 83,5 etkililik oranına ulaşılmıştı.

Hacettepe Üniversitesi'nin açıkladığı Faz-3 sonuçları aşının etkililik oranının yüzde 83,5; hastaneye yatışı engelleme oranının da yüzde 100 olduğunu göstermişti. Ayrıca çalışmalara katılan kişilerde ölüm olmadığı bildirilmişti.