Advertisement
FİNANSAL TEKNOLOJİ ABONE OL

Şirketlerin blockchain projelerine yatırımları her geçen artarken bu alanda önemli adımlardan biri de ABD'li içecek devinden geldi. Coca-Cola’nın tedarik zinciri operasyonlarını yürüten Bilişim Teknolojisi firması Coke One North America (CONA) blokchain teknolojisine yönelik çalışmalarını genişletmek istiyor. Business Insider’ın haberine göre SAP ile birlikte başarılı bir test süreci geçiren firma blockchain destekli bu programı iki üreticiden 70 üreticiye çıkarmak istiyor.

WALMART VE TARGET İLE ÇALIŞMAYI PLANLIYOR

Haberde yer alan bilgilere göre, bu üreticiler günde yaklaşık 160 bin şişe dağıtıyor. Blockchain teknolojisi ise bu dağıtım sürecini iyileştirecek ve üreticilerin, başkalarının siparişlerine ve özelliklerine erişmesini sağlayacak. Böylelikle bir yerde stok sıkıntısı olması durumunda problemi çözmek çok daha kolay olacak. Test sürecinin sonucunda daha fazla şişenin ulaştırıldığını ve daha fazla verimlilik elde edildiğini bildiren CONA, ilerleyen dönemlerde Walmart ve Target ile de çalışmayı planlıyor.

MALİYET DÜŞÜYOR VE VERİMLİLİK ARTIYOR

Şirketler arası ve çok partili verimsiz işlemler yapıldığını vurgulayan CONA’nın üst düzey yöneticilerinden Andrei Semenov, "Bunlar aracılardan geçiyorlar ve çok yavaşlar. Bu durumu iyileştirebileceğimizi ve maliyetlerden kısabileceğimizi düşündük” açıklamasında bulundu. SAP’nin İnovasyon Merkezi Ağı’ndan sorumlu müdür Torsten Zube ise burada blockchain ile elde ettikleri şeyin tedarik zinciri boyunca bir belge akışı yaratmak olduğunu söylüyor. Diğer taraftan Coca-Cola’nın rakibi PepsiCo da blockchain teknolojisini bir süredir deniyor ve verimliliğin yüzde 28 oranında arttığını açıklamışlardı.