Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Commerzbank Gelişen Piyasalar Kıdemli Ekonomisti Tatha Ghose Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'ndan bu ayki toplantıda 100 - 150 baz puan faiz indirimi beklediklerini bildirdi. Ghose, Merkez Bankası'nın para politikasında faiz indirimi için alan olduğunu ancak Merkez Bankası'nın yeni Başkanı Murat Uysal'ın daha geleneksel para politikalarının ileride Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ayrışabileceğini ifade etti.

Ghose konuya ilişkin olarak yolladığı notta Uysal'ın Anadolu Ajansı'na verdiği mülakatta 25 Temmuz toplantısında faiz indirimi sinyali verdiğini belirtti. Ghose "Uysal para politikasında manevra alanı olduğunu belirterek bu ayki toplantıda ılımlı faiz indirimi olacağına işaret ediyor. Onun söylemlerinden yola çıkarak bizim beklentimiz Temmuz'da 100 - 150 baz puanlık faiz indirimi olması yönünde...

Faiz indirimi beklentisi dışında bazı soruların cevap bulmadığını söyleyen Ghose, Uysal'ın enflasyonda para politikasına bağlı olarak düşüş olduğu fikrine katılmadığını, enflasyonda baz etkisiyle 'geçici' bir ılımlılaşma olduğunu ifade etti. Türkiye'de cari açığın uzun vadeli, yapısal reformlara bağlı olarak değil, resesyon ve ithalat talebinin azalması nedeniyle kapandığına dikkat çekti.

Ghose "Sonuç olarak, Uysal'ın sıkı para politikasını sürdürmekten yana, daha geleneksel görüşte olduğunu gözlemliyoruz. Şu andaki bazı güvercin söylemlerini, yıllık enflasyondaki düşüş teyit ediyor. Ancak eninde sonunda Uysal faiz indirimlerini sürdürmez ve TL'yi savunmak amacıyla faiz artırması gerekirse bir anlaşmazlık olabilir ve muhtemelen başladığımız yere geri döneriz" değerlendirmesini yaptı.

Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal mülakatında mevcut gelişmelerin para politikasında hareket için bir manevra alanı oluşturduğunu belirtmiş ve "Bu çerçevede Para Politikası Kurulu açıklanan bütün verileri analiz ederek, ortak akıl ve istişare çerçevesinde uygun kararı verecektir." yorumunu yapmıştı.