Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de mali teşvik paketine dair tartışmalar devam ederken Cumhuriyetçiler Demokratların teklifini reddetmeye hazırlanıyor.

Bloomberg'in haberine göre, Temsilciler Meclisi Azınlık Lideri Kevin McCarthy, meclisteki diğer Cumhuriyetçilere Temsilciler Meclisi Sözcüsü Nancy Pelosi’nin bireysel yardımı 2.000 dolara çıkarmayı hedefleyen paketinin başarısız olacağını söyledi.

Pelosi, Başkan Donald Trump’ın daha fazla ödeme talep ederek geri yolladığı paketi perşembe günü yapılacak ABD Kongresinde onaylatmaya çalışacak.

Pelosi’nin doğrudan bireysel ödemeleri 600 dolardan 2.000 dolara çıkarma planının engellemesi için sadece bir temsilcinin fikrini değiştirmesi yeterli ve Cumhuriyetçiler de bunun için uğraşıyor.

Eğer paket çarşamba günü onaylanmazsa Ways and Means Yöneticisi Richard Neal ‘Nakit Yasası’ isimli bir yeni yasa tasarısı sunacak. Bu tasarının da daha fazla doğrudan bireysel ödemeyi barındırması bekleniyor.

ABD'de, Cumhuriyetçi ve Demokrat Parti arasında uzun zamandır süren müzakerelerin ardından yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının ekonomik etkilerine yönelik yaklaşık 900 milyar dolarlık destek paketinde haftanın başında anlaşmaya varılmıştı.

ABD Senatosu Çoğunluk Lideri Cumhuriyetçi Mitch McConnell, "Nihayet, ülkenin ihtiyaç duyduğu iki partili atılımı elde ettik." değerlendirmesinde bulunmuştu.

Ekonomik destek paketinde, ABD vatandaşlarına 600 dolarlık doğrudan ödeme, küçük işletmelere yönelik 300 milyar dolarlık kaynak, kira yardımı için 25 milyar dolarlık destek ve işsizlik yardımlarının 300 dolar artırılması gibi düzenlemeler yer alıyordu.

ABD Başkanı Donald Trump ise söz konusu teşvik paketinin hem Senato hem de Temsilciler Meclisinden geçerek imzasına gelmesinin ardından Twitter hesabından bir video mesaj yayımlayarak teşvik paketini "rezalet" olarak nitelendirmişti.

Trump, konuşmasında "Kongreye bu pakette saçma bir şekilde düşük olan 600 dolarlık nakit para yardımını 2 bin dolara çıkarma çağrısı yapıyorum." demişti.