Advertisement
HABERLER ABONE OL

EROL OYTUN ERCAN

Deutsche Bank’ın ‘CIO Economic Outlook’ toplantısında bankanın üst düzey küresel yatırım müdürleri Türkiye’ye tam gaz girmek için erken olduğunu, Güney Asya’da daha iyi fırsatlar olduğunu düşündüklerini söyledi.

Deutsche Bank’ın 2021 yatırım stratejileri sunumunun yapıldığı toplantıda sorulan "2021'de Türkiye için yatırım stratejiniz nedir?" sorusuna, Küresel Yatırım Müdürü Christian Nolting, “Konuşmak için biraz erken olduğunu düşünüyorum, Türkiye’ye şu an için tam gaz girmek istemiyoruz. Şu an Güney Asya’da daha iyi fırsatlar olduğunu düşünüyoruz.” dedi.

Politikalarda değişiklikler gördüklerini ve bunun kur performansına da yansıdığını belirten Nolting, “Türkiye’de bazı değişikliklerin olduğunu görüyoruz ve bu ileride çok ilgi çekici olabilir fakat şu an için değil. Faiz oranları ve kur tarafında biraz daha kesinlik görmek istiyoruz.” diye ekledi.

Deutsche Bank Avrupa ve Asya Yatırım Müdürü Tuan Huynh ise “Özellikle, sıfır ya da negatif faizler düşünüldüğünde Türkiye’de faiz oranları gayet ilgi çekici. Türk Lirasına yatırım yapan uygun risk profiline sahip bazı müşterilerimiz var ama asıl soru şu: Daha iyi risk getiri fırsatları görüyor muyuz?” dedi.

Daha çok Asya yatırımlarını tavsiye ettiklerini belirten Huynh, “Biz daha çok Asya tarafını tavsiye ediyoruz. Salgın perspektifinden baktığımız zaman da Asya sadece Türkiye’ye nazaran değil, dünyanın kalanına nazaran da salgının üstesinden daha iyi gelmiş durumda. Risk getiri perspektifinden de Asya bizim için daha güvenli.” diye ekledi.

Deutsche Bank 100 baz puanlık bir faiz artışı daha bekliyor

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın 21 Ocak’taki faiz kararı sonrasında Deutsche Bank Orta Doğu ve Doğu Avrupa Ekonomisti Christian Wietoska, “Piyasanın ve bizim beklentilerimizle uyumlu, şahin bir duruş.” demişti.

Gelecekteki toplantılarda faiz artırımının görülebileceğini beklediklerini söyleyen Wietoska, “Dolar/TL 7.20’nin altına hızlı bir ralliyle inmediği sürece 100 baz puanlık bir artış daha öngörüyoruz.” diye belirtmişti.

TCMB, gerçekleştirdiği son Para Politikası Kurulu toplantısında politika faizini yüzde 17'de tutarken sıkı duruşun uzun süre korunacağını söyleyerek sıkılaşma vurgusunu güçlendirmişti.

TCMB Başkanı Naci Ağbal'ın ilk enflasyon raporu sunumunda sıkılaşma ve fiyat istikrarı mesajları devam ederken, banka Ekim raporundaki tahminlerini korumuştu.

Ağbal, enflasyonda yüzde 5 hedefine ulaşmak için tüm araçların kararlılıkla kullanılacağını ifade ederken, hedeften sapma olması durumunda önden sıkılaşma olabileceğine işaret etmişti.

Ağbal son dönemde dile getirilen faiz indirim beklentilerine ilişkin olarak da "Faiz indirimlerine dönük bir gündemin konuşulmasının henüz çok erken olduğunu değerlendiriyoruz." ifadelerini kullanmıştı.