Advertisement
FAİZ-BONO ABONE OL

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) politika faizini yüzde 17'de tutarken sıkı duruşun uzun süre korunacağını söyleyerek sıkılaşma vurgusunu güçlendirdi.

Yerli ve yabancı ekonomistlerin beklentisiyse faizin yüzde 17 seviyesinde sabit tutulacağı yönündeydi.

"TL bu yıl içerisinde belki 7’nin altına inebilir.”

Toplantının tamamen açıklama metniyle alakalı olduğunu ve nispeten şahin bir mesaj verildiğini belirten Rabobank Gelişen Piyasalar Kıdemli Kur Stratejisti Piotr Matys, “Türk Lirası’nın dolar karşısında daha fazla güçlenme potansiyeli var. Bu yıl içerisinde belki 7’nin altına inebilir.” dedi.

Matys Türkiye’nin kredi temerrüt risk primiyle (CDS) ilgili ise “CDS’in 300’ün altına inmesi için bir alan var ama ben sıkı para politikasının tek başına yeterli olduğunu düşünmüyorum. Ekonomik reformlar tarafında ilerle kaydedilmesi gerekiyor ki CDS bu yıl 300’ün altına inebilsin.” dedi.

"Şahin bir açıklama yapıldı"

“Şahin bir açıklama yapıldı ve beklentiler dahilinde bir adım atıldı.” diyen Standard Chartered Bank Orta Doğu ve Türkiye Ekonomisti Carla Slim, açıklama metninin piyasaları merkez bankasının faiz oranlarını yüksek tutacağına inandıracak kadar şahin olduğunu söyledi. Slim ek olarak, para politikasının söz verildiği gibi devam ettirileceğine piyasaların ikna olduğunu söyledi.

,

"100 baz puanlık bir artış daha öngörüyoruz"

TCMB’nin kararını ve mesajlarını değerlendiren Deutsche Bank Orta Doğu ve Doğu Avrupa Ekonomisti Christian Wietoska, “Piyasa beklentileriyle uyumlu şahin bir duruş.” dedi.

Gelecekteki toplantılar faiz artırımının görülebileceğini beklediklerini belirten Wietoska, “Dolar/TL 7.20’nin altına hızlı bir ralliyle inmediği sürece 100 baz puanlık bir artış daha öngörüyoruz.” diye ekledi.

TCMB’nin faiz kararını ve verdiği mesajları değerlendiren Commerzbank Kıdemli Gelişen Piyasalar Ekonomisti Tatha Ghose, kararın beklentiler dahilinde olduğunu belirterek, “Merkez Bankası faiz artırmasa bile piyasalar mutlu olacaktı çünkü faiz artırımı gerektiği takdirde, bunu yapacaklarını gösterdiler. Bugün yapılan açıklamada da bunun tekrarını görüyoruz.” dedi.

"TCMB risklerin farkında ve bugün bunun tekrarlanmayacağına dair mesaj verdi"

Oanda Kıdemli Piyasa Analisti Craig Erlam ise TCMB’nin piyasanın güvenini kazanmakta kararlı olduğunu vurgulayarak, “Kasım ayından önce yaşananları tekrarlayarak riske girmek istemiyorlar. Piyasanın güvenini yeniden kazanmakta mükemmel bir iş çıkardılar fakat bu güven standartlarını düşürdükleri gibi kaybolabilir. TCMB risklerin farkında ve bugün bunun tekrarlanmayacağına dair mesaj verdi.” dedi.

Sıkı duruşun sürdürüleceğine dair verilen mesajları TCMB için büyük bir zafer olarak değerlendiren Monex Europe Kur Analisti Ima Sammani, “Merkez bankasının piyasalar nezdindeki güveni için büyük bir kazanım.” dedi.

“Makul bir faiz artırımı beklememize rağmen biz ve diğer piyasa katılımcıları Başkan Ağbal’ın sıkı para politikası duruşunun sürdürüleceğine dair açıklamalarını olumlu karşıladı.” diyen Societe Generale Gelişen Piyasalar Strateji Direktörü, Türk piyasalarında yakın zamanda canlanan likiditeyle birlikte normalleşme görmeyi umduklarını söyledi.