Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Bloomberg HT’ye konuk olan DEİK Başkanı Nail Olpak, dış ekonomik ilişkilerdeki son gelişmeleri değerlendirdi.

Nail Olpak, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Ukrayna ziyareti sırasında, savaş nedeniyle tahrip olan altyapının yeniden inşası için Türkiye ile Ukrayna arasında anlaşma imzalanmasının inşaat sektörü genelinde yansımasına değindi. Ukrayna ile Rusya arasındaki çatışmanın sonlanmasının ardından Ukrayna’nın ayağa kalkmasının gerekeceğini söyleyen Olpak, Erdoğan’ın Ukrayna’ya ziyaretinin olumlu yansımasının olacağını dile getirdi.

Dış ekonomik ilişkilerdeki gelişmelere de değinen Olpak sözlerine şöyle devam etti:

“İhracattaki olumlu tablo devam ediyor. Bundan sonraki süreçte ihracatın ivmesi ne olursa olsun bu bugünkü kadar hızlı olmayacaktır. Bu seneyi 250 milyar dolarla kapatan bir Türkiye’yi hedefliyoruz. Belirli rakamlardan sonra, önümüzdeki sene hemen 300-350 milyar dolar olması kolay olmuyor. O zaman başka fırsat alanları nelerdir bunları konuşmak lazım. Müteahhitlik gerçekten tam da bu alan. Müteahhitlerimiz 1972 yılından bu yana yurt dışında yaklaşık 460 milyar dolarlık işlem gerçekleştirmişler. Bu bir yüz akı. Geçen yıl yaklaşık 31 milyar dolara yakın bir müteahhitlik işlemi gerçekleşmiş. Müteahhitlik hizmetlerinin karşılığı direkt Türkiye’ye Döviz girişi demektir.”

“Rusya’da daha fazla iş alabiliriz”

Olpak, Afrika pazarının finansman sorunu olduğunu, müteahhitlerin ise olabildiği kadar Eximbank kaynaklarıyla desteklenmesi gerektiğini söyledi. Savaşın Rusya’da devam eden müteahhitlik işlerine etkisine de değinen OIpak, “Rusya’nın batıyla olan restleşmesinin içerisinde orayla kapılarını kapattığı ölçüde her işini kendi yapamayacağından dolayı, doğru adımlarla biz Rusya’da daha fazla iş alabiliriz.” dedi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın üçüncü çeyreğe ilişkin öncü göstergelerin iktisadi faaliyette bir miktar ivme kaybına işaret etmesi hakkında görüşlerini belirten Olpak, iktisadi faaliyetlerde bir ivme kaybı görmediklerini söyledi.