Advertisement
HABERLER ABONE OL

Demir cevheri vadeli kontratları Singapur piyasasında, stok artış beklentileri ve yaz durgunluğunun ardından talepte görülen iyileşme ile birlikte yüzde 9’dan fazla yükseldi.

Bloomberg Intelligence’ın hazırladığı bir göstergeye göre, Çin’deki üretim tesislerinin kârı Mayıs ayından bu yana en yüksek seviyelerine geri döndü.

Australia & New Zealand Banking Group Ltd., hazırladığı notta, “Piyasadaki beklenti, çelik üreticilerinin kâr marjlarındaki ani artış ve buna bağlı olarak üretim tesislerinden gelen talebin
artacağı beklentilerinden destek buldu.

Üretim tesisleri Çin’deki tatil öncesi stoklarını da artırıyor. Bunun yanında, Çinli yetkililerin yerel yönetimlerden Evergrande’nin olası batışına hazırlanmalarını istemesinin ardından belirsizlik halen artıyor” dedi.

Fiyatlar, geçen hafta ton başına 90 dolar seviyesine düştükten sonra, beş gün üst üste yükselerek Haziran ayından bu yana en uzun çıkış serisini gerçekleştirmeye hazırlanıyor.

Çelik üretiminde kullanılan demir cevheri son aylarda, Çin’in karbon emisyonunu ile mücadele amacıyla üretimi geçen yılın rekor seviyesinin altında tutma çabalarını artırması ile birlikte oldukça hareketli bir seyir izliyor.

Çin'de fabrikalara üretimi kısma çağrısı

Çinli emlak geliştirme şirketi China Evergrande Group’un içinde bulunduğu likidite krizi ve Çin’de emlak sektöründeki kısıtlamaların yayılma etkileri endişelerin artmasına yol açıyor.

Ancak demir cevheri halen, Çin’deki elektrik enerjisi darlığının sanayi faaliyetlerini olumsuz etkilemesi ve talep üzerinde ilave baskı oluşturması ile birlikte Mayıs ayında gördüğü zirvesinden 100 dolardan fazla düşüş göstermiş durumda.

Jiangsu bölgesindeki çelik üretim tesisleri, Mysteel’in operatörlere yaptığı ankete dayanarak belirttiği üzere, elektrik kullanımının azaltılması amacıyla üretimi kısma talimatı aldı. Hunan bölgesindeki bazı tesisler de üretimi azaltmayı planlıyor.