Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Geçen hafta yüzde 9'a varan düşüş yaşayan demir cevheri, tatillerin ardından Çin çelik talebinde toparlanma umutlarının azalmasıyla birlikte Ekim ayından bu yana en düşük seviyeye geriledi.

Demir cevherinin tonu hafta başında yüzde 3'ü aşan düşüşle 116 doların altını gördü.

Bu durum Çin'de inşaatın yoğun olduğu Mart ve Nisan aylarının hızla yaklaştığı göz önüne alındığında endişe verici bir işaret olarak algılandı.

Dünyanın en büyük ikinci demir cevheri üreticisi Vale SA'nın Çin dışındaki satışlarını artırmaya çalıştığını açıklaması, madencilerin canlanma konusunda iyimser olmadıklarının bir göstergesi olarak değerlendirildi.

Minmetals Futures Co. bir notunda, çelik üretiminin zayıf olduğunu ve Çin'in tatilden sonra tam olarak toparlanmadığını söyledi. Fabrikaların düşük kârlılık nedeniyle üretimlerini satış hacimlerine göre belirleyebileceğini söyledi.

Çin Demir ve Çelik Birliği'nin verilerine göre, Çin'in önde gelen çelik üreticilerinin stokları Şubat ayı ortasında ay başına kıyasla yüzde 25,7 oranında arttı. Son dönemde günlük ham çelik üretimi ılımlı bir artış gösterdi.

Demir cevheri fiyatları geçen yılın ikinci yarısında Çin'in teşvik tedbirlerinin ekonomik aktiviteyi canlandıracağı umuduyla yükselmişti.

Ancak Çin'de yerel hükümetler şu ana kadar daha fazla borçlanma konusunda isteksiz veya yetersiz göründü. Bu durum Pekin'in boşluğu doldurup daha fazla borç alabileceği beklentilerini körüklüyor.