Advertisement
EMTİA - ENERJİ ABONE OL

Demir cevheri vadeli kontratları yatırımcıların ABD’de tekrar ortaya çıkan resesyon endişeleriyle emtiaların önemli bir kısmını satması ve Şanghay’da geniş çaplı test uygulamalarının başladığına dair gelen haberlerle Salı günü elde ettiği kazançları geri verdi.

Çelik üretiminde kullanılan emtia düşüşünü sürdürerek sene başında beri en düşük seviyesine yaklaşırken Mart ayında gördüğü 166 dolarlık zirveye kıyasla üçte biri oranında değer kaybetti.

Talep tahminleri Şanghay’da 24 yeni yerel vakanın raporlanması ve tekrar büyük çaplı testlerin başlamasıyla tekrar düşerken Çin’in finans merkezinin tekrar kapanacağına dair endişelerin güçlenmesine ve Haziran ayında tekrar açılmayla birlikte çelik talebinin hızlı bir şekilde toparlanacağına dair umutların azalmasına neden oldu.

Bununla birlikte çelik endüstrisinin daha büyük üretim kesintilerine gideceğine dair işaretler demir cevherinin fiyatlarının sınırlanmasına yol açıyor.

Mysteel’in raporuna göre Kuzeybatı Çin’de bulunan büyük çelik üretim tesisleri stoklarındaki birikme nedeniyle üretimlerini yüzde 10 ila 30 arasında azaltma kararı aldı.

Buna göre bölgedeki işletmeler yakalaşık 70 milyon tonluk çelik üretim kapasitesine sahip. Bloomberg’ün hesaplamalarına göre üretimde yüzde 10’luk kesinti demir kullanımını yaklaşık 10 milyon ton azaltacak.

Çinli çelik üreticileri daha önce talepte yaşanan daralmadan dolayı üretimi kısacaklarını ve daha önce planlanmış bakımlarını öne alacaklarını duyurmuşlardı.