Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Demir cevheri artan talebin etkisiyle yeni rekorlar kırmaya devam ediyor.

Çin Gümrük İdaresi'nin açıkladığı dış ticaret verileri demir cevherinde yeni rekor seviyelerin gerçekleşmesine yol açtı. Buna göre Singapur'da işlem gören demir cevheri vadelileri ton başına 144 dolar seviyesini de aştı. Dalian vadelileri ise Cuma günkü rekor kapanışın ardından düşüş kaydetti.

Çin'in Kasım ayına ilişkin dış ticaret verilerine göre ülkenin bu ayda ithal ettiği demir cevheri yaklaşık 100 milyon ton oldu. Böylelikle 2020 yılının 11 ayında ülke 1,07 milyar ton demir cevheri ithal etmiş oldu. Bu rakam 2019'un tamamında kaydedilen seviyenin aşıldığını gösterdi.

Çin'de toparlanmanın devam etmesinin demir cevheri fiyatlarına yansıması bekleniyor. Citigroup'un değerlendirmesine göre önümüzdeki yılın ilk çeyreğinde demir cevherinde spot fiyatlar ton başına 140 dolar seviyesinde olacak.

Çin'den güçlü dış ticaret verileri

Çin'den gelen dış ticaret verileri rekor seviyelere işaret etti.

Ülkenin dolar cinsinden ihracatı Kasım'da yıllık olarak yüzde 21,1 artış kaydetti. Böylelikle Çin'in ihracatında Şubat 2018'den bu yana en hızlı yıllık yükseliş gerçekleşti. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin beklentisi Kasım ayında ülkenin ihracatını bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 12 artırması yönündeydi.

Ülkenin Kasım'da dış ticaret fazlası 75,4 milyar dolar oldu. Bu rakam 1990 yılından bu yana tutulan veri setinin en yüksek dış ticaret fazlası olarak kaydedildi.