Advertisement
HABERLER ABONE OL

ABD’de Demokratların, kanun yapıcılar arasındaki mücadelenin yoğunlaşması ve ufukta beliren ekonomik felaketin piyasaları sarsması ile birlikte, hükümetin kapanmasını önlemek, borç temerrüdünden kaçınmak ve Başkan Joe Biden’ın 4 trilyon dolarlık ekonomik gündeminde ilerleme sağlamak için yürüttüğü eş zamanlı yoğun çabaları duvara tosladı.

Yenilikçi Demokratlardan oluşan bir grup Salı günü, Temsilciler Meclisi Sözcüsü Nancy Pelosi’ye karşı çıkacaklarını ve halen müzakeresi yürütülen Biden’ın ekonomik planının daha büyük kısmı için ayrı bir yasama sürecine gidilmeksizin Perşembe günü oylanması planlanan partiler üstü altyapı tasarısına muhalefet edeceklerini söyledi.

Senato’da Cumhuriyetçiler, Demokratların federal borç limitini artırmaya yönelik adımını ikinci kez bloke etti. Bu durum, süresinin dolmasına üç haftadan az bir zaman kala, ABD Hazinesi’nin federal ödemelerde temerrüde düşmeyi önlemeye yönelik kapasitesinin tükenme riskini artırıyor.

Borç tavanına ilişkin kilitlenmeden kaynaklanan endişeler Wall Street’te satış dalgasına sebep oldu ve hisse senetleri Mayıs ayından bu yana en büyük düşüşünü gerçekleştirdi. ABD Hazinesi’nin federal ödemeleri gerçekleştirme kapasitesinin tükeneceği tarih olan 18 Ekim’e en yakın vadeli Hazine tahvillerinin faizi, diğer tahvillerin faizlerine nazaran daha fazla yükseldi.

ABD’de borç tavanına yönelik endişeler ve Senatör Warren’ın Fed Başkanı Powell’ın görevine ikinci bir dönem devam etmesini desteklemeyeceğini açıklaması riskli varlıklarda satışa yol açtı.

Ülkede tüketici güven endeksi de Eylül ayında beklenmedik şekilde düştü. Conference Board Tüketici Güven Endeksi eylülde 115 seviyesindeki beklentiye karşın 109,3’e geriledi. Veri, delta varyantı ile fiyatlardaki artışın tüketici algısını olumsuz etkilemeye devam ettiğine işaret etti.

S&P 500 endeksi Salı günü teknoloji hisseleri öncülüğünde yüzde 2’nin üzerinde düşüşle Eylül kayıplarını artırdı. Nasdaq 100 endeksi yüzde 2,9 ile mart ayından bu yana en sert günlük düşüşünü kaydetti. ABD 30 yıllık tahvil getirisi bir ara 10 baz puanın üzerinde yükseldi.

İlgili haberler

Tahvil getirileri ve enflasyon endişeleri satışlarda etkili

ABD 10 yıllık tahvil getirisi yüzde 1,56’nın üzerini test etti. Dolar ralli yaparken, Brent petrolün varil fiyatı $80 üzerindeki 3 yıllık zirvesinden düşüşe geçti. Sterlin dün dolar karşısında son bir yılın en yüksek günlük değer kaybını yaşadı. Bir ara yüzde 1,3 gerileyen sterlin/dolar 1,3521’e kadar indi.

Bu sabah ABD vadeli endeksleri hafif toparlanırken, Asya borsaları düşüyor. Çinli gayrimenkul devi Evergrande’ye ilişkin haberlerin yanı sıra yükselen tahvil getirileri ile enflasyon endişeleri satışlarda etkili oluyor. Bu sabah yüzde 1,5’in üzerinde düşen MSCI Asya Pasifik Endeksi, 5 çeyreğin ardından ilk çeyreklik değer kaybına doğru ilerliyor.

Borç tavanı uyarıları

Salı günü yapılan ABD Senatosu Bankacılık Komitesi oturumunda öne çıkan konu ABD’nin borçlanma tavanı oldu. Hem Fed Başkanı Powell hem de ABD Hazine Bakanı Yellen, borçlanma tavanının yükseltilmemesinin çok olumsuz etkileri olacağı konusunda uyardı.

Powell, borç tavanının yükseltilmemesinin sonuçlarının felaket olacağını, borç tavanının yükseltilmemesi halinde Fed’in Amerikan ekonomisini temerrüde düşmekten koruyamayacağını ifade etti.

Yellen da Kongre’nin 18 Ekim’e kadar borç limitini yükseltmek veya askıya almak için harekete geçmemesi halinde Hazine’nin nakdinin tükeneceğini belirtti.

Cumhuriyetçiler borç tavanını askıya alacak girişimi ikinci kez bloke etti

Bu arada Cumhuriyetçiler, Demokratların borç tavanının askıya alınması yönündeki girişimini ikinci kez bloke etti. Senato Çoğunluk Lideri Chuck Schumer salı günü federal borç tavanının en az 60 oy yerine basit oy çokluğu ile askıya alınması için oybirliği sağlamaya çalışsa da Senato Azınlık Lideri Cumhuriyetçi Mitch McConnell buna karşı çıktı.

Söz konusu girişim, kabul edilseydi, Demokratların borçlanma limitini kendi kendilerine yükseltmelerine olanak sağlayacaktı. Borçlanma tavanına yönelik endişeler, yatırımcıların olası bir temerrüt riski nedeniyle ABD Hazine bonolarını satmalarına neden olurken, Fed’in gecelik ters repo tesisine park edilen tutar yeni bir rekor kırdı. 83 katılımcı salı günü Fed’in gecelik ters repo tesisine 1,365 trilyon dolar yatırdı.