Advertisement
HABERLER ABONE OL

Üç kilit senatör, bazı ABD’li şirketlerin hissedarlarına rapor ettikleri kârları üzerinden asgari % 15 ‘lik bir ödeme yapmasını getirecek bir yasa teklifi açıkladı. Bu, Başkan Joe Biden’ın ekonomik planı fonlamak amacıyla gelir sağlama tedbirleri için görüş birliği sağlamaya yönelik diğer bir adımı işaret ediyor.

Senato Finans Komitesi Başkanı Ron Wyden ve Senatörler Elizabeth Warren ve Angus King tarafından hazırlanan bu teklif, hissedarlarına 1 milyar dolardan fazla kâr bildiren şirketlerin, çok sayıda vergi muafiyetine sahip olsalar bile, en az yüzde 15’lik bir oranda vergi ödemelerini içeriyor.

Demokratlar bu tasarıyı, Senatör Kyrsten Sinema’nınki gibi muhalif bir adımın ardından, düzenli kurumlar vergisi artışına bir alternatif olarak kullanmayı amaçlıyor. Sinema’nın talebi bu oranın yüzde 21 seviyesinde kalmasıydı.

Demokratlarla birlikte hareket eden bağımsız Senatör King’e göre, yeni vergi gelecek 10 yıllık dönemde 300 milyar ila 400 milyar dolar fon sağlayacak. King, teklif için düzenlenen bir brifingde, bu teklifin ayrıca Biden yönetiminin desteklediği % 15’lik küresel asgari kurumlar vergisi ile de uyumlu olacağını kaydetti.

Wyden, aynı brifingde, “İlk önce vergi istisnasından başlamamız daha iyi, zira bu bizi çalışma arkadaşlarımız arasında çekirdek desteğe götürecek bir şey” dedi.