Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Ekonomistler, üçüncü çeyrekte -muhtemelen eylül ayında- AMB'den 50 baz puanlık faiz artışı bekliyor.

Mark Wall öncülüğündeki kurum ekonomistleri enflasyona karşı bankanın şahin tutumdaki yetkililerinin mevkidaşlarını agresif bir aksiyon almak konusunda ikna edeceğini belirtti.

Bankanın tahminleri, son Bloomberg anketindeki tüm tahminlerden daha agresif.

Paylaşılan notta "AMB'nin enflasyonu göz ardı etmeye devam ettiğini düşünüyor ve 50 baz puanlık faiz artışı için desteğin artacağını düşünüyoruz" ifadeleri yer aldı.

Daha önce Temmuz ve Eylül'de iki çeyrek baz puanlık faiz artışı beklediğini açıklayan kurum bu 2 toplantıdan birinde 50 baz puanlık faiz artışı olabileceğini öngördü.

Dün açıklanan veri, Euro Bölgesi'nde enflasyonun Mayıs ayında yüzde 8.1'e yükseldiğini göstermişti. Bu oran, bankanın hedefinin 4 misli üzerinde.

ABD Merkez Bankası da enflasyonla mücadele kapsamında geçen ay 50 baz puanlık faiz artışına gitmiş, Avusturya, Hollanda, Slovakya Merkez Bankası Başkanları da bu miktarda faiz artışı olabileceği mesajı vermişti.

Deutsche Bank AMB'nin şu an eksi yüzde 0.5'te olan mevduat faizinin yaz ortalarında kadar yüzde 2'ye ulaşacağını öngörüyor.

Avrupa Merkez Bankası Yönetim Konseyi Üyesi Robert Holzmann da bugün Euro Bölgesi'nde tüm zamanların zirvesine çıkan Mayıs ayı enflasyonunun Temmuz ayında 50 baz puanlık faiz artışı için gerekçe oluşturduğunu belirtmişti.