Advertisement
HABERLER ABONE OL

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) piyasa beklentileri üzerindeki 200 baz puanlık faiz artışının piyasadaki yankıları devam ediyor.

Son değerlendirme Deutsche Bank'tan geldi. Aralarında Fatih Akçelik'in de olduğu kurum ekonomistleri Mart toplantısında alınan bu kararın dış koşullar bozulmadıkça ve kısa vadeli enflasyonist baskılar beklenenden daha fazla olmadığı sürece faiz artışı döngüsünün sonuna işaret ettiğini belirtti.

Ekonomistler yıl sonuna doğru Türkiye'de enflasyonun yüzde 11,5 seviyesine doğru gevşeyeceğini öngörürken, baz senaryolarında TCMB'nin yılın ilk yarısının sonuna kadar bu duruşu koruyacağı yer aldı. Kurum, bu dönemden sonra TCMB'den toplamda 400 baz puan faiz indirimiyle yıl sonunda politika faizinin yüzde 15'e çekileceğini öngördü.

TCMB'den beklenti üzerinde faiz artışı

TCMB Mart toplantısında politika faizini 200 baz puan artışla yüzde 19'a çıkarırken güçlü sıkılaşma mesajlarını da korudu. Piyasanın beklentisi faizin 100 baz puan artırılması yönündeydi. Karar metninde enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları ve orta vadeli enflasyon görünümü üzerindeki riskler dikkate alınarak önden yüklemeli ve güçlü bir ilave parasal sıkılaştırma yapılmasına karar verildiği vurgulandı.

Metinde gerekmesi durumunda ilave parasal sıkılaşma yapılabileceği de işaret edildi.