Advertisement
HABERLER ABONE OL

Türkiye'de sıkılaşma döngüsüne rağmen kredi büyümesinde son dönemde kaydedilen artış ivmesi Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) da radarına girdi.

12 Mart haftası verilerine göre sektör genelinde 13 haftalık yıllandırılmış ve kur etkisinden arındırılmış kredi büyümesi yüzde 7,61 oldu. Böylelikle Kasım'dan bu yana sektörde en hızlı büyüme kaydedildi. Bu dönemde tüketici ve ticari kredi tarafında büyüme yüzde 6'nın üzerine çıktı.

Aynı hafta itibariyle kamu bankalarında kredi büyümesi yüzde 8,53 olurken özel bankalarda yüzde 6,78 oldu.

TCMB Mart toplantısında faizi 200 baz puan artırırken karar metninde kredi büyümesine de dikkat çekmişti. Metinde konuyla ilgili olarak şu ifadeler yer almıştı: "İktisadi faaliyet güçlü bir seyir izlemektedir. Salgına bağlı kısıtlamaların hafifletilmesiyle hizmetler ve bağlantılı sektörlerde iktisadi faaliyetin artması beklenmektedir. Bununla birlikte, salgının seyrine ilişkin muhtemel gelişmelere bağlı olarak iktisadi faaliyet üzerindeki riskler önemini korumaktadır.

Salgın döneminde sağlanan yüksek kredi büyümesinin birikimli etkileriyle güçlü seyreden iç talebin yanı sıra ithalat fiyatlarındaki artışlar cari işlemler dengesini olumsuz etkilemeye devam etmektedir. Diğer taraftan, finansal koşullardaki sıkılaşmayla birlikte yavaşlayan kredi büyümesi son dönemde bir miktar yükseliş eğilimi sergilemiştir."