Advertisement
HABERLER ABONE OL

BLOOMBERG HT ARAŞTIRMA

Güneydoğu Asya Uluslar Birliği ASEAN Sekreterliği cumartesi günü erken saatlerde yaptığı açıklamada, Bölgesel Kapsamlı Ekonomik Ortaklık (RCEP) Anlaşması'nın Avustralya, Brunei, Kamboçya, Çin, Japonya, Laos, Yeni Zelanda, Singapur, Tayland ve Vietnam için yürürlüğe girdiğini, Güney Kore’de ise 1 Şubat'ta yürürlüğe gireceğini duyurdu.

ASEAN üyeleri Brunei, Kamboçya, Endonezya, Laos, Malezya, Myanmar, Filipinler, Singapur, Tayland ve Vietnam ile birliğin diyalog ortaklarından Avustralya, Çin, Japonya, Güney Kore ve Yeni Zelanda liderleri, 8 yıl süren müzakerelerin ardından RCEP konusunda 2020’de anlaşmaya varmışlardı.

Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği ASEAN Liderler Zirvesi kapsamında düzenlenen RCEP görüşmesinde sona gelindi. RCEP, 15 ülke ve 2,1 milyarlık nüfusu kapsıyor. Küresel gayri safi yurt içi hasılanın yüzde 30'una tekabül ediyor. Bölgesel ticaret koşullarını düzenleyen ve üye ülkelerin karşılıklı çıkarlarını gözeterek mal ve hizmet dolaşımı üzerindeki tarifeleri indirmeyi amaçlayan RCEP anlaşması, e-ticaret, fikri mülkiyet ve devlet alımları gibi konuları da içerisinde barındırıyor.

Anlaşma ile birlikte küresel ekonominin üçte birini kapsayan bir serbest ticaret bölgesi oluşuyor.

Dünyanın en büyük serbest ticaret anlaşması olan RCEP için ASEAN üyesi ülkeler ile Çin, Japonya, Güney Kore, Avustralya, Yeni Zelanda ve Hindistan arasında müzakereler 2012'de başladı. 2 yıl içinde sonuçlandırılması hedeflenen anlaşma, bölge ülkelerinin farklı ticari öncelikleri nedeniyle sürekli ertelendi. Geçen yıl ASEAN Artı Üç zirvesinde Hindistan, Çin ürünlerinin Hindistan'a ucuz fiyatlarla girmesinden endişe duyarak RCEP müzakerelerinden çekildi.

Singapur merkezli danışmanlık şirketi Asian Trade Centre Direktörü Deborah Elms “RCEP için üretilen ürün, tüm 15 ülke için geçerli oluyor. Ve tek bir belgeyle bunu yapabiliyorsunuz” yorumunda bulundu.

RCEP anlaşmasının Çin'in Asya-Pasifik bölgesindeki ekonomik hakimiyetini ne ölçüde etkileyeceği merak konusu. Bununla beraber ABD ve Avrupalı şirketlerin serbest ticaret bölgesinin dışında kalması ise ilerleyen zamanlarda üzerinde durulacak önemli etmenlerden biri olarak dikkat çekiyor.

Son yıllarda gerek uluslararası ticaret, gerekse stratejik ortaklıklar ekseninde Çin’in Kuşak Yol Projesi’ne ve Afrika’daki adımlarına karşılık; ABD, AB, İngiltere ve Körfez Ülkeleri’nin alternatif hamleleri öne çıkıyor. Öte yandan Rusya da Kuzey Kutbu üzerinden alternatif ticaret yolu planlarına hız veriyor.