Advertisement
HABERLER ABONE OL

SC Yönetim Danışmanlığı Kurucu Dr. Soner Canko, Ocak 2022 itibarıyla verilmeye başlanması beklenen dijital banka lisansı için hem yerli hem de yabancı oyuncuların ilgisinin yüksek olduğunu söyledi. Bloomberg HT televizyonunda Finansal Teknoloji programına konuk olan Canko, dijital bankalar sayesine 2022'de finans sektöründe hareketli bir dönem beklediğinin altını çizdi.

Rekabet bir pazarda ne kadar çok olursa o kadar iyi olacağını kaydeden Canko, Türkiye pazarına gelmek isteyen her oyuncuya 'Hoş geldin' demek gerektiğini ifade etti. Türk bankacılık sektöründe otoritenin kuralların net olduğunun altını çizen Canko, bu çerçevede dijital bankacılık lisansı alarak yabancı oyuncuların pazara girmesini olumlu karşıladığını söyledi. Dijital banka olarak yurtdışında faaliyet gösteren çok önemli oyuncular olduğunu belirten Canko, "Bu oyuncuların Türkiye'ye gelmesinin, yine eşit şartlarda teşvik edilmesinden yanayım. Bundan hem sektör, hem tüketiciler hem de otoritenin kazançlı çıkacağını düşünüyorum" dedi.

'Dijital banka için 1 Milyar TL sermaye şartı makul'

Finans sektörünün güven sektörü olduğunu ve güvenin tesis edilmesi için sermayenin önemli bir kriter olduğunun altını çizen Canko, dijital banka lisansı için Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) düzenleme tasladığında belirlediği 1 milyar TL sermaye şartı tutarının çok makul olduğunu ifade etti. Söz konusu tutarın, bugün geleneksel bankacılık alanında faaliyet gösterecek oyunculardan istenenlerin neredeyse üçte biri oluğunu vurgulayan Canko "Bu anlamda tersinden üçte bir oranında pazara giriş için kolaylaştırılmış bir tutar olarak okuyorum. Taslağın içindeki bir başka detay da çok kritik. Oda bankacılığın hizmet olarak verilebileceği konusu. Artık firmalar, bankalarla ya da lisanslı kurumlarla işbirliği yaptığında bankacılığı daha geniş kesimlere ulaştırabilecek hale gelecekler. Elbette bütün bunların sadece dijital bankalar için olduğunun altını çizelim" diye konuştu.