Advertisement
DÖVİZ ABONE OL

Dolar, Çin'de Cuma günü başlayacak Ulusal Halk Kongresi öncesinde ABD - Çin gerginliği gündeme otururken, güvenli varlık talebiyle G - 10 paraları karşısında yükseldi.

Doların önemli piyasa paraları karşısındaki değerini ölçen Bloomberg Dolar Spot Endeksi (BBDXY), ABD Senatosu'nun Çinli şirketlerin ABD Borsalarında kote olmalarını engelleyebilecek bir yasa teklifini onaylamasının ardından yüzde 0.3 ile dört günden bu yana ilk kez yükseldi. Ayrıca ABD Başkanı Donald Trump'ın Twitter üzerinden Çin'in liderliğini eleştirmesi de doların yükselişinde etkili oldu.

Avustralya Doları, Çarşamba günkü işlemlerde iki aydan uzun bir sürenin en yüksek seviyesine tırmanmasının ardından G - 10 paralarının ABD Doları karşısındaki kayıplarına öncülük etti.

Tokyo'da Money Partners Co. baş analisti Yoshifumi Takechi, "Dolar geçen birkaç seans satış görmesinin ardından özellikle gelişen piyasa paraları ve emtia ihracatçısı ülkelerin paraları karşısında sıçradı. Dolar, Çin'de yıllık Ulusal Halk Kongresi öncesinde ABD - Çin gerginliğinin artarken ihtiyatlılıktan da destek buluyor olabilir.

Avustralya Doları/ABD Doları paritesi Çarşamba günü 0.6616 ile 9 Mart'tan beri en yüksek seviyeye tırmandıktan sonra yüzde 0.6 düşüşle 0.6561'e geriledi. Yeni Zelanda Doları/ABD Doları, Merkez Bankası Başkanı Adrian Orr'un negatif faizlerin hala uzak bir ihtimal olduğunu belirtmesiyle önceki seansta yüzde 1.1 yükselmesinin ardından yüzde 0.5 düşüşle 0.6117'den işlem gördü.

ABD'de 10 yıl vadeli Hazine tahvillerinin faizi 2 baz puan düşüşle yüzde 0.66 oldu. Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) Çarşamba günü yayınlanan toplantı tutanaklarında koronavirüs pandemisinin ekonomi için şiddetli bir tehdit oluşturduğunun altı çizildi.