Advertisement
DÖVİZ ABONE OL

Euro bu ay dolar karşısında on yılın en güçlü yükselişini gerçekleştirdi. Sterlin 1990 yılından beri görülen en iyi Temmuz ayına yöneldi. Doların yüzde 4.6 düşüşle 2010'dan bu yana en sert aylık düşüşünü yapmasıyla birlikte bu yıl ilk kez önemli paraların tamamı ABD parası karşısında yükseldi.

ABD Hazine tahvili faizlerindeki düşüş, rekor düşüğe yakın seyreden reel faizler ve ABD'nin koronavirüsle mücadelesinin Avrupa'yla kıyaslandığında hayal kırıklığı yaratmasından dolayı halihazırda köşeye sıkışmış olan dolar, ABD Başkanı Donald Trump'ın bu yılki seçimlerin ertelenmesi fikrini ortaya atmasıyla birlikte iyice köşeye sıkıştı.

ABD'de Perşembe günü açıklanan veriler dünyanın en büyük ekonomisinin, hükümet ve Fed'den gelen mali ve parasal teşviklere rağmen ikinci çeyrekte yıllıklandırılmış olarak yüzde 32.9 daraldığını gösterdi. Yıllıklandırılmamış küçülme yüzde 9.5 ile bu hafta Avrupa'da açıklanan verilerde önemli ölçüde daha az kötü olsa da, Almanya ve Fransa gibi ülkeler kapanma önlemleri konusunda daha hızlı davrandı.

Ayrıca ABD'de açıklanan işsizlik haklarından yararlanma başvuruları verisi süregelen başvurularda 900 bine yakın artış olduğunu gösterdi.

Euro

Euro Bölgesi'nin ortak parası euro, bu ay yüzde 5'ten fazla değer kazanarak Mayıs 2018'den bu yana en yüksek seviyeye çıktı. Avrupa Birliği'nin (AB) 750 milyar euroluk kurtarma planından destek bulan euronun gelecek ay yükseleceğine ilişkin beklenti risk reversal opsiyonlarına göre Mart ayından bu yana en yüksek seviyede.

Credit Agricole'den Manuel Oliveri, euronun dolar karşısında "beklenenden daha hızlı" hareket ettiğini belirtti.

Sterlin

Sterlin Mart ayından kapanma önlemlerinin başlamasından bu yana kaydettiği kayıplarını geri alarak Londra saatiyle 11:40'ta 1.3145'ten işlem gördü. Dolar karşısında bu ay yüzde 5.9 yükselen sterlin 2009'dan beri en güçlü aylık kazancını kaydetti.

Yen

Japon Yeni Temmuz'da yüzde 3'ten fazla değer kazanarak 2018'den beri en güçlü yükselişini gerçekleştirdi. Yen, doların düşmesiyle birlikte güvenli varlık olarak öne çıkıyor.