Advertisement
HABERLER ABONE OL

Fed’in şahinleşen duruşu ABD dolarına ilişkin yükseliş fiyatlamalarını da destekliyor.

Opsiyon piyasalarındaki pozisyonlar, yatırımcıların dolarda yükselişin sürmesini beklediğine işaret ediyor.

Satım opsiyonlarının primi ile alım opsiyonlarının primi arasında, “risk reversal” olarak bilinen fark, gelecek bir ay için dolarda alım opsiyonu primlerinin satım opsiyonu primlerine karşı kasım ayından bu yana en yüksek farka sahip olduğuna işaret ediyor.

Kurumlar dolarda yükseliş bekliyor

Standard Bank Kur Stratejisi Direktörü Steven Barrow, “Uzun zamandır Fed’den bir politika sürprizi görmemiştik. Bu, para birimleri için büyük bir risk iken doları destekleyen bir durum” değerlendirmesini yaptı.

Tarihsel olarak dolarda güçlenme Fed’in daha öngörülebilir bir sıkılaşma döngüsüne girdiği dönemlerde zaman içinde azalır ancak bazı stratejistlere göre bu kez durum farklı olabilir.

Stratejistler, Powell’ın daha hızlı faiz artışlarının önünü açan mesajlarla piyasayı şaşırtmaya devam ettiğini söylüyor. TD Securities’in Jim O’Sullivan’in de dahil olduğu stratejistleri paylaştıkları notta Fed’in agresif bir sıkılaşma ihtiyacı olasılığına temkinli yaklaşmadığını belirtti ve “Bu, bizim dolarda bu yıl için ilave direnç beklentimizi destekliyor” dedi.

BNY Mellon FX ve Makro Stratejisti John Velis de reel getiriler ve ABD dolarının en azından ilk Fed faiz artırımına kadar birlikte hareket etmeye devam edeceklerini öngördü.

ABD'li teknoloji devi Apple 2022 mali yılının ilk çeyreğinde satış gelirlerinde yüzde 11 artışla toplam 123,9 milyar dolar gelir elde etti. Şirket, 28 Ekim 2021'de başlayıp, 25 Aralık 2021'de biten 2022 mali yılının ilk çeyrekteki kazancıyla tüm zamanların rekorunu kırmayı başardı. Apple'ın bu dönem net karı ise yüzde 20 artışla 28,7 milyar dolardan 34,6 milyar dolara çıktı.

Apple tarafından açıklanan verilere göre Cupertinolu teknoloji devi 2022 mali yılının ilk çeyreğinde yüzde 11 artışla toplamda 123,9 milyar dolar gelir elde etti. Şirket bu geliri iPhone, iPad, Mac, Macbook giyilebilir teknoloji ürün ve aksesuarlarından sağladı.

Apple 2022 mali yılının ilk çeyreğinde ürün satışlarından 104,4 milyar dolar, servislerden 19,5 milyar dolar gelir elde etti.Ürün kategorilerine göre satış performansına baktığımızda şirketin amiral gemisi iPhone satışlarından 71,6 milyar dolar, Mac satışlarından 10,8 milyar dolar, iPad satışlarından 7,2 milyar dolar, giyilebilir cihaz ve ev aksesuarlarından 14,7 milyar dolar servislerden 19,5 milyar dolar gelir elde etti. Satış gelirlerinde en yüksek artışı yüzde 58 artışla iPhone sağladı. iPhone, Mac, giyilebilir cihaz ve servis gelirlerinde en yüksek çeyreklik performansa ulaşıldı.

Şirket, satış gelirlerini ABD'de yüzde 11 artırarak 51,4 milyar dolara, Avrupa'da yüzde 9 artırarak 29,7 milyar dolara, Çin'de yüzde 21 artırarak 25,7 milyar dolara, Asya Pasifik Bölgesi'nde yüzde 19 artırarak 9,8 milyar dolara taşıdı. Şirketin Japonya'da ki satış gelirleri yüzde 14 azalarak 7,1 milyar dolar oldu.

Apple, 2030 yılına kadar karbon nötr hedefine ulaşmak istiyor

Apple CEO Tim Cook yaptığı açıklamada ''Bu çeyrek, inovatif ürünlerimiz ve servislerimiz sayesinde rekor gelire ulaştık. İletişimde olamnın ve veriye ulaşmanın çok önemi olduğu bu dönem müşterilerimizin ürünlerimize gösterdiği yüksek ilgiden çok memnunuz. Daha iyi bir dünya oluşturmak için elimizden gelen herşeyi yapıyoruz. 2030 yılından önce ürünlerimiz ve tedarik zincirimizde sıfır karbon hedefimize ulaşmak için ilerliyoruz.Şirket olarak eğitim, ırk eşitliği ve adalet konularında çalışıyoruz. Müşterilerimizin yeni ürün ve servislerimize olan yüksek ilgisi gelirlerimiz ve karımızda çift haneli büyüme rakamlarına ulaşmamızı sağladı. Ürünlerimizi aktif kullanan müşteri sayısında rekor seviyelere ulaştık.Bu rekor sonuçlar, hissedarlarımıza yaklaşık 27milyar doları bu çeyrekte geri vermemize imkan sağladı.'' dedi.

Goldman Sachs, kripto paraların kullanımının yaygınlaşmasının fiyatlarını yükselteceğine dair öngörülere karşı şüpheyle yaklaşılması gerektiğini söyledi.

Goldman Stratejistleri Zach Pandl ve Isabella Rosenberg, Bitcoin’in son yıllarda yaygınlaşmasıyla beraber diğer makro varlıklarla korelasyonunun da arttığını ve varlık sınıfları arasındaki rotasyonların merkezinde bulunduğunu belirtti.

Bitcoin’in başabaş enflasyon oranı, petrol fiyatları ve teknoloji hisseleriyle pozitif bir korelasyon içerisinde bulunduğunu belirten stratejistler, en büyük piyasa değerine sahip kripto paranın reel faiz oranları ve ABD dolarıyla negatif bir korelasyon içerisinde bulunduğunu vurguladı.

Yaşanan son satış dalgasıyla kripto paraların yaygınlaşmasının iki tarafı da keskin bir bıçak olduğunu belirten stratejistler, “Bitcoin değerini artırırken finansal piyasalardaki diğer varlıklarla da korele olmayı başladı. Bu da farklı bir varlık sınıfı olan kripto paraların portföyü çeşitlendirme işlevinin azaldığına işaret ediyor” dedi.

Fed ve diğer merkez bankalarının son aylarda para politikasını sıkılaştırmaya başlaması reel faizleri artırırken doların da kuvvetlenmesine neden oldu. Bu da kripto paraları ve yüksek fiyatlamalara sahip teknoloji hisselerini baskıladı.

Metaverse uygulamaları ve blokzincir teknolojilerindeki gelişmelerin zamanla dijital varlıkların değerlemelerini baskılayabileceğini belirten stratejistler, “Ne olursa olsun bu varlıklar makroekonomik dinamiklerden etkilenmiyor değiller. Buna merkez bankalarının para politikasını sıkılaştırması da dahil” dedi.

Altın fiyatları, Fed’in enflasyona karşı para politikası duruşunun sertleşmesi sonrasında Kasım ayı sonundan bu yana en kötü haftalık performansına doğru ilerliyor. Gram altın da dolar/TL’nin 13,50 üzerinde seyretmesine rağmen küresel altın fiyatlarındaki düşüşle geriledi.

Fed piyasa beklentileri doğrultusunda politika faizini yüzde 0-0,25 aralığında sabit tuttu. Karar metninde faiz artışlarının yakında başlayacağı belirtilirken, bilançonun küçültülmesine yönelik operasyonun da sıkılaşmanın ardından geleceği ifade edildi.

Fed Başkanı Jerome Powell, gerçekleştirdiği basın açıklamasında, “Faizleri artırma ya da artırmama kararını Mart toplantısında vereceğiz. Faizi, Mart toplantısında artırma niyetindeyiz. Bunu yapmak için koşullar uygun, riskleri gözlemliyoruz” dedi.

Ons altın fiyatı

Haftaya 1.835 dolar civarında başlayan ons altın, Fed'den gelen açıklamalar öncesinde 1.850 dolara kadar tırmandıktan sonra hızlı bir düşüş yaşadı. Analistler tarafından teknik destek olarak işaret edilen 1.800 doların altına inen değerli metal, haftayı yüzde 2 düşüşle 1.798 dolar seviyesinde kapatmaya doğru ilerliyor.

Gram altın fiyatı

Gram altın haftaya 794 TL seviyesinde başladıktan sonra küresel altın fiyatları ve dolar/TL’deki yükselişle 805 TL’ye kadar tırmanmıştı. Dolar/TL’nin 13,62 seviyesinde seyretmesine rağmen küresel altın fiyatlarındaki düşüşü takip eden gram altın, haftayı 787 TL civarında kapatmaya doğru ilerliyor.