Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

Türkiye'de dolarizasyon eğilimi yatay seyrini koruyor.

Yurt içi yerleşiklerin toplam mevduatlarının içinde Döviz mevduatlarının payını gösteren gösterge Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın veri setine göre 18 Aralık haftası itibariyle yüzde 54,6 seviyesinde gerçekleşti. TCMB verilerine göre 18 Aralık haftası itibariyle 3,3 trilyon TL'lik toplam mevduatın 1,8 trilyon TL'lik bölümü dövizden oluştu.

Kasım ayının ilk haftasında bu gösterge yüzde 55,6 seviyesindeydi.

Son dönemde dolarizasyon ekonomi yönetiminin ajandasında öne çıkan konulardan biri olmuştu. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Naci Ağbal, 16 Aralık’ta düzenlenen “2021 Yılında Para ve Kur Politikası" metni sunumunda “Merkez Bankası olarak fiyat istikrarı hedefini sağlama hususunda gösterdiğimiz kararlı tutum ve güçlü politika duruşu neticesinde de özellikle risk primlerinin aşağı gelmesini ve özellikle de fiyat istikrarı ve enflasyonun düşüşünü gören vatandaşlarımızın ters para ikamesi, ters dolarizasyonu başlatmalarını bekliyoruz” ifadelerini kullanmıştı.

Dolarizasyon konusu TCMB'nin Aralık karar metnine de yansıdı. Karar metninde düşük enflasyon ortamının kalıcı olarak tesisinin, ülke risk primlerinin düşmesi, ters para ikamesinin başlaması, döviz rezervlerinin artış eğilimine girmesi ve finansman maliyetlerinin kalıcı olarak gerilemesi yoluyla, makroekonomik ve finansal istikrarı olumlu etkileyeceği belirtildi.

Türkiye İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali de Aralık ayında gazetecilerle yaptığı buluşmada ters dolarizasyona dikkat çekti.

Ekonomi yönetiminin şu anda ortaya koyduğu bu tabloyu sürdürebilmesi ve bunun kesintiye uğramaması için bazı küçük, hızlı başarılara ihtiyaç olduğunu vurgulayan Bali, “Biz bunu sağlamalıyız; ülke olarak, ekonomi olarak, büyük kuruluşlar olarak bunun sağlanması için, bu kredibilitenin artması için çalışmalıyız. İşler iyiye gitmeli ki bu politikalar sürdürülebilir olsun. Bunun da kilidini ters dolarizasyonda görüyorum. Bir şekilde ters dolarizasyon oluşmalıdır” dedi.

Döviz alımlarında esasen yaygın şekilde perakende, küçük tutarlı bir alım tablosundan bahsedilemeyeceğini ifade eden Bali, dövizde ortalama alım seviyelerine yaklaşıldığında hızlı çözülmeyle birlikte ters dolarizasyonun başlayacağını söyledi.