Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

TÜİK'in dün açıkladığı verilere göre enflasyon Ağustos'ta %0.86 artış gösterdi. TÜFE yıllık bazda ise % 15.01 arttı. Beklentilerden düşük gelen Ağustos enflasyonu sonrası Dolar/TL 5.83'lerden 5.73'e kadar geriledi. Bu sabah da düşüşünü sürdüren dolar/TL kuru 5.70'in altına geriledi ve 5.6506'yı test etti.

Dün 6.28-6.37 bandında dalgalanan euro bu sabah 6.23'e çekilirken sepet kur da 5.95'e indi. ABD'de dünkü imalat verisinin beklentiden kötü gelmesine bağlı olarak dolar endeksinde yaşanan düşüş çoğu gelişen ülke para birimini destekledi.

Olumlu hava Borsaya da yansıdı. Dün BIST 100 Endeksi yüzde 0.49 artışla 98 bin 826 puandan günü tamamlarken bugün %1'e yakın primli seyrediyor.

QNB Finansinvest Yatırım Danışmanlığı Birim Yöneticisi Tolga Kudaloğlu Bloomberg HT'ye TL'deki pozitif ayrışmanın devam edebileceğini belirterek "5.80 - 5.95'in aşağı yönlü kırılmasıyla düşüş ivme kazandı. İlk aşamada 5.65'lere doğru eğilim devam edebilir. TL'de geçen süredeki negatif ayrışma şu anda telafi ediliyor dolayısıyla bu pozitif ayrışma devam edebilir" yorumunu yaptı.

Enflasyondaki düşüş Merkez Bankası'nın faiz indirimlerine bu ay da devam edeceği beklentisini güçlendirdi. Standard Chartered Ekonomisti Carla Slim Merkez Bankası'ndan 225 baz puanlık faiz indirimi beklediklerini belirterek "Enflasyonun beklentinin altında kalması Merkez Bankası'nın 12 Eylül toplantısında indirim döngüsünü sürdürmek için alan yaratıyor" ifadelerini kullandı.