Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

Dolar/TL kuru haftanın ilk işlem gününde Türkiye ile 10 ülke arasında yaşanan büyükelçi krizinin etkileriyle dalgalandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın iş insanı Osman Kavala'nın devam eden tutukluluğu ile ilgili ortak açıklama yapan 10 ülkenin büyükelçisi ile ilgili 'istenmeyen kişi' ilan edilmesi yönündeki çağrısının ardından dolar/TL'de sığ işlemlerde 9,85 seviyesi görülürken, büyükelçiliklerden gelen Viyana Sözleşmesi vurgusu ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bu açıklamaları olumlu karşıladığı yönündeki haber akışının ardından kurda 9,58 seviyesinin altı test edildi.

ABD’nin Ankara Büyükelçiliği, iş insanı Osman Kavala’nın serbest bırakılmasına dair yaptığı açıklamaya ilişkin “bazı soruların yönetilmesi vesilesiyle” Diplomatik İlişkiler Hakkındaki Viyana Sözleşmesi’nin 41. Maddesi’ne riayet etmeyi teyit ettiğini açıkladı. Benzer bir açıklama Kanada’nın Ankara Büyükelçiliği ile Hollanda Büyükelçisi Marjanne de Kwaasteniet’in Twitter hesapları üzerinden de paylaşıldı. Anadolu Ajansı’nın, diplomatik kaynaklara dayandırdığı haberinde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ABD ve diğer büyükelçiliklerin açıklamalarını “olumlu” karşıladığı belirtildi.

Viyana Sözleşmesi’nin 41. maddesinde, “Ayrıcalıklarına ve bağışıklıklarına hâlel gelmeksizin, bu gibi ayrıcalıklardan ve bağışıklıklardan yararlanan bütün şahıslar kabul eden Devletin kanunlarına ve nizamlarına riayet etmekle yükümlüdür. Anılan Devletin iç işlerine karışmamakla da bu şahıslar keza yükümlüdür” deniliyor.

Erdoğan, istenmeyen kişi çağrısı yapmıştı

Ankara'da görev yapan ABD, Almanya ve Fransa da dahil 10 ülkeden büyükelçinin 18 Ekim'de Osman Kavala'nın serbest bırakılması için yaptığı çağrıya değinen Erdoğan, şunları söyledi:

"Yatıyorlar, kalkıyorlar, Kavala, Kavala… Kavala dediğin, Soros'un Türkiye şubesi. 10 tane büyükelçi onun için Dışişleri Bakanlığı'na geliyor. Burada kalkıp da Dışişleri Bakanlığı'na gelip talimat verme gibi bir yola giremezsiniz."

Erdoğan, bu büyükelçilerin 'istenmeyen kişi' ilan edilmeleri için Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'na talimat verdiğini açıkladı:

"Gerekli talimatı ben de Dışişleri Bakanımıza verdim. Ne yapması gerektiğini söyledim. 'Bu 10 tane büyükelçinin bir an önce istenmeyen adam ilan edilmelerini hemen halledeceksiniz' dedim. Bunlar Türkiye'yi tanıyacaklar. Türkiye'yi bilmedikleri, anlamadıkları gün burayı terk edecekler."