Advertisement
DÖVİZ ABONE OL

Dolar/TL kuru haftaya 8,39 seviyesinden başladıktan sonra 8,48’e kadar yükselmiş, sonrasında sert bir düşüşle 8,28’e kadar gerilemişti. Salı günü 8,28 civarında yatay bir seyir ile güne başlayan kur, sonrasında düşüş eğilimini sürdürerek 8,20'nin altına geriledi.

Türkiye’nin kredi temerrüt risk primi (CDS) 424 baz puan seviyesinde bulunurken, 2 yıllık gösterge tahvil faizi yüzde 18,03 seviyesinde seyrediyor.

Türk Lirası geçen hafta dolara karşı yüzde 3,87 değer kaybederek en kötü performans gösteren ikinci gelişen ülke para birimi olurken, hafta başından bu yana yüzde 1,29 yükselişle dolara karşı en iyi performans gösteren gelişen ülke para birimi oldu.

Gelişen ülke para birimleri, bu hafta dolardaki zayıflık ve ekonomistlerin Fed varlık alım beklentilerinin tahvil piyasasını baskılamasından destek buldu.

Mart ayındaki yükselişlerle gelişen ülke para birimleri üzerinde baskı oluşturan ABD Hazine tahvili faizi, Nisan ayında görece geriledikten sonra yüzde 1,58 civarında durgun bir seyir izliyor.

ABD en çok kullanılan 10 küresel para birimine karşı performansını ölçen Bloomberg Dolar Spot Endeksi ise Nisan ayında yüzde 2,4 geriledikten sonra bu hafta yatay bir seyir izliyor.

Oanda Kıdemli Piyasa Analisti Edward Moya, ekonomistlerin Fed’den daha erken bir varlık alımı azaltımı beklemesiyle tahvil piyasasının baskı altında olduğunu belirterek, “Emtia kurlarının beklenenden iyi performans göstermesiyle dolar haftaya karışık bir seyirle başladı. Emtia süper döngüsü ve gelişen piyasaların aşıya erişmeleri gelişen ülke para birimlerindegenel bir yükselişe neden oldu” dedi.

Ekonomistler Fed 'tapering' beklentilerini öne çekti

Bloomberg anketine katılan ekonomistler, Federal Reserve’ün 120 milyar dolarlık varlık alım programını yıl sonundan önce azaltacağını düşünüyor.

Nisan ayı anketi, Mart ayında yapılan anketteki beklentilere göre daha erken bir tarihe işaret ederken, 2023 yılına kadar faiz artırımı beklentisinin bulunmadığını da gösteriyor. Buna karşın, Kanada Merkez Bankası geçen hafta devlet tahvili alımını azaltacağını ve faiz artırımına daha hızlı başlayacağını söyledi.

Bloomberg’in anketine göre, katılan ekonomistlerin yüzde 45’i Federal Açık Piyasa Komitesi’nin (FOMC) dördüncü çeyrekte varlık alımını azaltmasını beklerken, yüzde 14’ü bunun önceki üç ay içerisinde gerçekleşeceğini düşünüyor. 49 ekonomistin katıldığı ankette sonuçlar Mart ayına göre daha şahin bir beklenti olduğuna işaret etti.