Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Bloomberg anketine katılan ekonomistler, Federal Reserve’ün 120 milyar dolarlık varlık alım programını yıl sonundan önce azaltacağını düşünüyor.

Nisan ayı anketi, Mart ayında yapılan anketteki beklentilere göre daha erken bir tarihe işaret ederken, 2023 yılına kadar faiz artırımı beklentisinin bulunmadığını da gösteriyor. Buna karşın, Kanada Merkez Bankası geçen hafta devlet tahvili alımını azaltacağını ve faiz artırımına daha hızlı başlayacağını söyledi.

Bloomberg’in anketine göre, katılan ekonomistlerin yüzde 45’i Federal Açık Piyasa Komitesi’nin (FOMC) dördüncü çeyrekte varlık alımını azaltmasını beklerken, yüzde 14’ü bunun önceki üç ay içerisinde gerçekleşeceğini düşünüyor. 49 ekonomistin katıldığı ankette sonuçlar Mart ayına göre daha şahin bir beklenti olduğuna işaret etti.

FOMC’nin iki gün sürecek toplantısı çarşamba günü bitecek ve komitenin varlık alım programını sadece ABD ekonomisinde önemli bir ilerleme kaydedildiği zaman düzelteceğini belirttiği planını yeniden tasdik edeceği düşünülüyor.

Ekonomistler, toplantı sonrasında yayımlanacak bildirinin dilini ve basın toplantısını, varlık alımı azaltımına dair bir ipucu bulmak için detaylıca inceleyeceklerini söyledi. Powell, böyle bir karar verilmeden önce piyasaları uyaracağını fakat bunun gerçekleşmesi için ekonomik verilerde cidd bir iyileşme görülmesi gerektiğini söylemişti.

Bloomberg Baş ABD ekonomisti Carl Riccadonna, ‘tapering’ ile ilgili “Varlık alımı azaltımının gelecek yılın ilk çeyreğinde gerçekleşmesini bekliyoruz. Böylece önceden duyurma, yönlendirme ve ipucu verme fırsatları olacak” dedi.

2023'te 50 baz puan faiz artışı beklentisi

Ankete katılan ekonomistlerin üçte ikisi FOMC’nin bu yıl yapılacak bir varlık azaltımında önceden bunun sinyallerini vereceğini düşünüyor.

Ekonomistlerin birçoğu, hazine tahvili alımlarında 80 milyar dolarlık ve ipoteğe dayalı menkul kıymetlerde 40 milyar dolarlık bir azaltma olmasını bekliyor.

Ekonomistlerin faize ilişkin medyan beklentileri ise Fed’in 2023 yıl sonunda 50 baz puan artarak yüzde 0,75’e çıkarılacağı ve 2024 yılında yüzde 1,25 olacağı yönünde.