Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Geçen hafta Cuma gününe dolar karşısında 5.46 seviyelerinde başlayan TL, daha sonra küresel piyasalardaki endişelerle gelişen piyasa para birimlerine paralel olarak düştü. ABD ile Golan tepesi üzerinde yaşanan anlaşmazlık ve Merkez Bankası'nın net rezervlerindeki düşüşe yönelik endişeler Türk Lirası'nın diğer gelişen piyasa para birimlerinden daha fazla değer kaybetmesinde etkili oldu.

Kur cuma akşam saatlerinde %5'e varan artışla 5.84 seviyesine kadar yükseldi.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak rezerv hareketinin 5.5 milyar dolarının BOTAŞ'a Döviz satımı ve borç ödemelerinden kaynaklandığını söyledi. Öte yandan Bloomberg’e bilgi veren bir Merkez Bankası yetkilisi son dönemde açıklanan rezerv rakamları ile ilgili olağandışı bir durum olmadığını, TCMB’nin rezerv biriktirme politikasının devam ettiğini söyledi.

MERKEZ'İN ADIMLARI

Sert yükseliş nedeniyle Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası 1 hafta vadeli repo ihalelerine bir süre ara verileceğini açıkladı, ancak bu karar kurdaki yükselişi durdurmadı.

Hafta sonu BDDK ve SPK'dan dövize ilişkin bazı adımlar geldi. BDDK, Bazı bankaların müşterilerini yanıltıcı ve manipülatif şekilde döviz alımına yönlendirdikleri iddiasıyla soruşturma başlattı.

SPK da JPMorgan'ın raporunun hisse senetleri üzerinde spekülatif etki yarattığına ilişkin yanıltıcı içerik şikayetleri üzerine inceleme başlattı.

Bugün ise atılan yeni bir adımla döviz karşılığı TL swap piyasasında vadesi gelmemiş toplam swap satışı sınırı yüzde 10'dan yüzde 20'ye çıkarıldı. Spinn Danışmanlık Kurucu Ortağı Özlem Derici Şengül Bloomberg HT'ye Merkez Bankası'nın önlemlerinin döviz piyasasını rahatlattığını söyledi. 





ERDOĞAN'DAN DÖVİZ YORUMU

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan dün Yenikapı'daki mitinginde dövize ilişkin olarak "Bugünlerde birileri dövizi tırmandırmaya başladı. Ey finans sektörünün içinde olanlar, kalkıp da piyasadan dövizleri toplayıp, 'döviz yükselecek, şöyle, böyle olacak' bu tür provokatif eylemlerin içerisine giriyorsanız bunun bedelini çok ağır ödeyeceksiniz. Seçimin arifesinde bu tür eylemlerin (döviz) içerisine girenlere sesleniyorum: Hepinizin kimliğini biliyoruz. Hepinizin neler yaptığını biliyoruz. Şu anda BDDK ve SPK bazı adımlar attı. Ama şunu bilin ki seçim sonrası bunun faturasını size ağır keseceğiz. Bütün çalışmalar Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yürütülüyor, danışmanlarımız da çalışıyor." yorumunu yaptı.

Dolar/TL 'DE BUGÜN

Kur bu sabah %3'e yakın düşüşle 5.57'ye kadar geriledi, ancak yeniden 5.60'ı aştı. Euro 6.34'e, sepet kur 5.95'e çekildi. Borsa İstanbul yeni günde Asya piyasalarındaki sert satışlara paralel olarak gün içimde %1'in üzerinde düştü. 5 yıllık CDS ise 431 baz puanla Eylül'den beri en yüksek seviyeye çıktı

Bugün piyasalarda kuru etkileyecek kritik bir veri akışı yok.

Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya bugün yaptığı açıklamada rezervlerdeki düşüşe ilişkin olarak "Rezerv gelişmelerinin orta vadeli trendlerle takip edilmesi daha sağlıklı analizlere imkan tanır. Temel politikamız rezervlerimizi güçlü tutmak ve güçlendirmek." diye konuştu.



"SATIŞLAR YURTDIŞI KAYNAKLI"


Gedik Yatırım Uzman Yardımcısı Üzeyir Doğan Bloomberg HT'ye satışların temel dayanığının yurtdışı piyasalar olduğunu belirterek "her ne kadar negatif ayrışsak da yurt dışı piyasalar da ciddi manada negatif. Türk Lirası'nda ciddi spekülatif hareketler gördük. ABD ile ilişkilerin seyri, bazı kurumlardan öne sürülen raporlar, teknik alımlar gibi birçok neden üst üste geldi. Şu aşamada yurt dışını takip edeceğiz. Piyasalar seçimleri de risk faktörü olarak değerlendiriyor. TL varlıklar üzerinde bunlar baskı oluşturabilir." diye konuştu.