Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Yüksek Seçim Kurulu'nun İstanbul seçimlerini tekrar etme kararıyla 6 seviyesinin üzerine yükselen kur üzerindeki baskı devam ediyor.

Dün 6.20 sınırına dayanan, günü de 6.18 civarında tamamlayan Dolar/TL gece saatlerinde 6.2133'ü gördü. 

6.24'ü AŞTI

Kur bugün ise 6.17'den güne başlamasının ardından yükselişe geçti ve 6.2457 seviyesini test etti. Bu, 24 Eylül'den beri en yüksek seviye olarak kayda geçti. Euro 6.91'den 7 seviyesine çıktı. Sepet kur 6.53'ten 6.56'ya çıktı. Türkiye'nin 5 yıllık risk primi 480,941 baz puan ile Eylül'den beri en yüksek seviyeyi gördü.

MERKEZ HAMLESİ

Merkez Bankası 1 haftalık repo ihalelerine bir süre ara verdiğini duyurdu. Bunun etkisi ile kur 6.21 seviyesine kadar indi. Dolar/TL bu haber sonrası 6.22 civarında seyrediyor.

İş Yatırım'dan Muammer Kömürcüoğlu Merkez'in hamlesine dair "Böylece yarın itibariyle fonlama üst banda (%25,5’e geçecek) ve ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti de bir hafta içinde kademeli olarak %25,5’e gelecek. Kur üzerinde baskının devam etmesi durumunda fonlamanın geç likidite bandından (%27’den) yapılma imkânı da var." yorumunu yaptı. 

Merkez Bankası 22 Mart’ta da haftalık repo ihalelerine ara vereceğini duyurmuş ve 25 Mart itibariyle haftalık repodan fonlamayı kesmişti. 8 Nisan'da da tekrar haftalık repo fonlamasına başlayarak normalleşmeye geri dönmüştü.



Dünü yüzde 1.32 değer kaybıyla 90.272,19 puandan tamamlayan Borsa İstanbul 100 Endeksi yeni güne de düşüşle başlayarak 90 bin seviyesinin altına geriledi.

Türk Lirası YSK'nın seçim tekrarı kararını aldığı Pazartesi gününden beri en fazla değer kaybeden gelişen ülke para birimi oldu. Rabobank Stratejisti Piotr Matys dün Bloomberg HT'ye yaptığı değerlendirmede İstanbul'da seçim tekrarının yatırımcılar için belirsizlik kaynağı olduğunu, TL için bu dönemde iyimser görüşte olmadığını söyledi.

Yurt içinde bugün kuru etkileyecek kritik bir veri bulunmuyor. ABD'de üretici fiyat endeksi ve işsizlik maaşı başvuruları takip edilecek. Seçim belirsizliğinin devam etmesi, ABD ile S400 konusunda yaşanan gelişmeler, ABD - Çin ticaret savaşları ise piyasaların radarında kalmaya devam edecek.


"TEMKİNLİ DURUŞU KORUMAK GEREKİYOR"

QNB Finans Yatırım Yatırım Danışmanlığı Müdürü Serdar Pazı Bloomberg HT'ye seçim belirsizliğinin bir süre daha ötelenmesi gibi konularla TL varlıklar ve risk priminin yüksek seyredeceğini belirtti. Pazı "5 yıllık risk priminin 400'lerin altından yeniden 470'lere geldiğini görüyoruz, bu önemli bir gösterge.." dedi.

Kurda yukarı hareketle beraber enflasyonda öngörüldüğü gibi yılın sonuna doğru gevşeme olamayabileceğini belirten Pazı "Enflasyonun sene sonunda % 16'lara inmesinin mümkün olmadığı yavaş yavaş fiyatlanıyor. Gösterge tahvilde ve 10 yıllığın faizinde 5 - 6 ayın en yüksek seviyelerini görüyoruz.  

Yani Ekim'den bu yana TL varlıklar en zayıf noktada diyebiliriz. Endekste de sert Satışlar sonrası kısmi dip çabası görüyoruz." yorumunu yaptı. Pazı temkinli duruşun korunması gerektiğini kaydetti.