Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Dolar/TL yeni günde %1'in üzerinde artışta. Dün 5.67'den güne başlayan kur % 1'in üzerinde değer kaybetmiş ve 5.75'e kadar yükselmişti.

Dün Borsa İstanbul 100 endeksi de günü yüzde 0,97 değer kaybıyla tamamladı, tahvil bono piyasasında ise iki yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi yüzde 22.20'ye yükseldi.

Uzmanlar yerel seçimler sonrası İstanbul'da devam eden belirsizliğin TL üzerinde baskı yaptığını belirtiyor. Bunun yanı sıra ABD ile S 400 konusundaki gerilim de piyasalarda baskıya neden oluyor.

Bu sabah kur en düşük 5.7299, en yüksek 5.82'yi gördü. Lira bu hafta dolar karşısında yaklaşık % 3 değer kaybetti. 5 yıllık CDS 441 baz puana yükseldi.

Credit Agricole Stratejisti Guillaume Tresca, "TL için küresel algılama değişmedi. Hala negatif ve yeni ekonomik plan piyasadaki endişeleri yatıştırmaya yetmedi." yorumunu yaptı. 

TL'DEKİ DÜŞÜŞTE 2 FAKTÖR

QNB Finansinvest Yatırım Danışmanlığı Birim Yöneticisi Tolga Kudaloğlu TL'nin diğer gelişen ülke para birimlerinden bir miktar negatif ayrıştığına dikkat çekerek "Bunda 2 faktör etkili. ABD ile füze savunma sistemleri konusunda tırmanan gerilim. Konu pek çözüme doğru gitmiyor. İkincisi YSK'nın İstanbul'daki seçim sonuçlarındırmaması siyasi belirsizliği artırıyor ve tüm TL varlıklara negatif yansıyor" diye konuştu. Kurda 5.72 direncinin aşılmasının kurda hareketin ivme kazanmasına neden olduğunu belirten Kudaloğlu "5.72 şu an destek haline gledi. İlk planda 5.80 direncini, devamında da 5.84'ü hedefliyor. Kısa vadede yön yukarı görünüyor" ifadelerini kullandı.

Bugün yurt içi ve yurt dışında kuru etkileyecek önemli bir veri bulunmuyor. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, IMF-Dünya Bankası Bahar Toplantıları'na katılacak ve bu kapsamda Washington'da temaslarda bulunacak.