Advertisement
DÖVİZ ABONE OL

Haftaya yükselişle başlayan kur, sabah saatlerinde 7.50'nin üzerini gördü.

Türk Lirası TSİ 10.10'da dolar karşısında 7.4992, euro karşısında 9.0600 seviyesinden işlem gördü. Kur sepeti 8.2840 oldu.

Küresel piyasalarda dolar bir miktar yükselişte. Doların önemli paralar karşısındaki değerini ölçen Bloomberg Dolar Spot Endeksi (BBDXY) yüzde 0.10 artıda seyrediyor.

Borsa İstanbul'da BİST 100 Endeksi geçen hafta yüzde 1.05 geriledi. Gösterge endeks Pazartesi günkü işlemlere yatay bir başlangıç yapmasının ardından yönünü aşağı çevirdi.

Türkiye iki yıl vadeli Hazine tahvillerinin faizi 2 baz puan artışla yüzde 14.8 oldu. 10 yıl vadeli dolar cinsinden Hazine tahvillerinin faizi 5 baz puan artarak yüzde 5.78'e yükseldi. Türkiye'nin 5 yıllık kredi temerrüt takas (CDS) primi 12 baz puan artışla 333 baz puana çıktı.

Elvan: Mali disiplinden taviz vermeyeceğiz

Twitter hesabından 2020 bütçe sonuçlarına ilişkin açıklamalarda bulunan Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, "2020 yılı bütçe açığımız, hedeflenen 239,2 milyar liranın altında 172,7 milyar lira olarak gerçekleşti ve 66,5 milyar lira tasarruf sağladık. Salgınla mücadelenin ihtiyaç göstereceği alan dışında, mali disiplinden asla taviz vermeyeceğiz. Enflasyonla mücadele politikalarıyla uyumlu kamu maliyesi politikaları devam edecek." ifadelerini kullandı.

Yellen'dan "dolar" vurgusu bekleniyor

ABD'de Başkan Biden'ın Hazine Bakanı olarak belirlediği Janet Yellen'ın bakanlığının onaylanacağı sunumda dolar üzerine yaklaşımını açıklayacağı ifade edildi.

Wall Street Journal'ın haberine göre Yellen, doların değerinin piyasalarca belirleneceğini ve ABD’nin rekabet avantajı için doları zayıflatmayacağını söyleyecek.

Yellen’ın ayrıca rekabet avantajı sağlamak için ABD’nin daha zayıf bir para birimi hedeflemeyeceğini ve diğer ülkelerin de bu tip girişimlerine karşı durulacağını vurgulaması bekleniyor.

Bloomberg HT Tüketici Güveni ön endeksi Ocak'ta yükseldi

Bloomberg HT Tüketici Güven Ön Endeksi Ocak ayında bir önceki ayın nihai endeksine göre yüzde 9.56 artarak 73.89 değerini aldı.

Bloomberg HT Tüketici Beklenti Ön Endeksi bir önceki aya göre yüzde 4.76 artarak 85.65 değerini aldı.

Dayanıklı tüketim malları ile otomobil ve konut alımı için uygunluğunu ölçmeye çalışan Bloomberg HT Tüketim Eğilimi Ön Endeksi ise yüzde 31.96 gibi sert bir oranda artarak 52.31 değerini aldı.