Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Son dönemde Türkiye'nin Suriye harekatıyla artan jeopolitik riskler ve ABD ile ilişkilere yönelik endişeler Türk varlıkları üzerindeki satış baskısına neden oluyor. Dün ABD Başkanı Trump’ın dün twitter üzerinde Türkiye’ye büyük yaptırımlar geliyor açıklamasıyla kur 5.90 - 5.93 bandında seyretmiş Borsa günü yüzde 5'ten fazla düşüşle tamamlamıştı. Endeks bu sabah % 1'in üzerinde primli seyrediyor.

ABD Barış Pınarı Harekatı nedeniyle Türkiye'ye bazı yaptırımlar açıkladı. Çelik tarifelerinin yüzde 50'ye kadar artırılacağı, 3 bakan ve 2 bakanlığın da yaptırım listesine alındığı açıklandı.

Dolar/TL yaptırımların açıklanmasının ardından bu sabah 5.90'ın altına gevşedi, kur 09:44'te 5.8618'e kadar geriledi. Yaptırımların düşük tonda olması kurun düşüşünde etkili oldu. Volkswagen'in Türkiye'deki otomobil fabrikası yatırım planını ertelediği haberiyle kur yeniden 5.90'ı aştı.

"YAPTIRIMLAR ÖNCEDEN FİYATLANDI"

Marbaş Menkul Değerler FX Müdürü Soner Kuru Bloomberg HT'ye yaptırım konusunun fazlasıyla fiyatlandığını belirterek "Kurun endekse göre daha sağlam durmasında 2 faktör var; Birincisi yüzde 16.50 politika faizi, % 9'larda seyreden enflasyon ortamında Merkez Bankası'nın sıkı duruşu doları frenliyor diyebiliriz. İkincisi Londra kısa vadeli TL swap piyasasında faizlerin yükseldiğini görüyoruz. Yurt dışında TL'yi short'lamak isteyenler için maliyetlerin yükseldiğini görüyoruz. Bu da buradaki yükselişlerin önüne geçiyor" ifadelerini kullandı.  


Şeker Yatırım yolladığı bir notta "ABD’li yetkililerden Türkiye’ye yönelik tehditkar açıklamalar devam ediyor. ABD ile Türkiye arasındaki bu gerginliğin 13 Kasım’daki Trump-Erdoğan görüşmesine kadar devam etmesi beklenir. Kurun 5.89 aşağısında tutunmaya devam etmesi halinde 5.8250 ve 5.7850 destekleri takip edilebilir. Kurun 5.89 üzerindeki fiyatlamalarında 5.95 ve 6.05 dirençleri karşımıza çıkabilir." değerlendirmesini yaptı.