Advertisement
HABERLER ABONE OL

Cumhur Örnek - Bloomberg HT Araştırma

Credit Suisse, dördüncü çeyrek Döviz piyasalarına ilişkin raporunu yayınladı. Raporda bulunan siyasi ve ekonomik risk takvimine bakıldığında siyasi risklerin beklentiler üzerinde ağırlık kazandığı görülüyor.

Rapora göre, ABD seçimlerinin dördüncü çeyrekteki en önemli siyasi etkinlik olması beklenirken, piyasaların şimdiden farklı varlık sınıflarında bu riskleri fiyatladığına değiniliyor.

Seçimlerde anlaşmazlık ihtimali en büyük belirsizliği oluştururken, Fed'in izlediği para politikası sonucu yaşanan dolar satışı sonrasında piyasaların kısa pozisyon alması doların güçlenmesine neden oluyor.

Aynı zamanda Fed’in daha fazla parasal gevşeme adımı atma konusunda isteksiz olmasının da doların destekleyici faktörleri arasında yer aldığının altını çizen Credit Suisse, kurumdaki ekonomistlerin seçimlerden sonra %75 ihtimalle bir ‘birlik hükümeti’ kurulacağını ve böylece bir mali teşvik paketinin daha geleceğini düşündüklerini söyledi.

Raporda, “Seçimler öncesindeki 1.16 EUR/USD tahminimiz, ABD seçimlerine doğru daha fazla pozisyonun kapatılacağına dair düşüncelerimizi yansıtıyor” deniliyor ve sürdürülebilir bir küresel büyüme ile seçimlerden sonra 1.20 yukarısına hareket edilebilecek alan olduğunun altını çiziyor.

Gelişen ülkeler arasında faiz oranlarından ve ödemeler dengesinden dolayı CNH’yi tercih ettiklerini söyleyen kurum, ruble ve lira tarafında şimdiye kadar yeterince satış geldiğini fakat anlamlı bir ralli ihtimalinin çok düşük olduğunu belirtti.

Credit Suisse raporunda, kısa dönem Dolar/TL hedeflerinin 7.65-7.75 aralığında olduğunu belirtiyor. “Şimdilik liranın merkez bankasının faiz artırımlarıyla birlikte destekleneceğini düşünüyoruz” diyen banka, fiyatlardaki gerilemenin alt sınırının 7.50 olacağını vurguluyor.

Reel faizlerin yurt içi yerleşiklerin dolarlarını satmasını sağlayacak kadar yüksek olmadığını kaydeden kurum, “Merkez bankası ve devlet bankaları TL’nin ralli yaptığı zamanlarda döviz rezervlerini tazelemek için dolar satın alabilir” diye ekledi.

Credit Suisse tarafından yayımlanan politik ve ekonomik risk takviminin bir kısmı şöyle;

7 Ekim 2020 – ABD Başkan Yardımcısı Adaylarının tartışması

15 Ekim 2020 – ABD’de Başkan Adaylarının ikinci tartışması

15 Ekim 2020 – Avrupa Konseyi zirvesi

17 Ekim 2020 – Yeni Zelanda genel seçimleri

22 Ekim 2020 – ABD’de Başkan Adaylarının son tartışması

25 Ekim 2020 – Şili’de ulusal plebisit

31 Ekim 2020 – İngiltere’de istihdam koruma programının son günü

3 Kasım 2020 – ABD Başkanlık seçimleri

10 Aralık 2020 – Avrupa Konseyi zirvesi

31 Aralık 2020 - Brexit geçiş döneminin son günü