Advertisement
HABERLER ABONE OL

İtalya'da beklenen oldu ve eski Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi hükümet kurma görevini kabul etti.

Görevi devralmasının ardından konuşan Mario Draghi, partilerle birlik sağlanacağı konusunda emin olduğunu belirtti. İtalya'nın zor zamanlardan geçtiğini ifade eden Draghi ülkede salgını alt etmek için tam bir aşılama kampanyasının hedefler arasında yer aldığını söyledi.

Siyasi krizin yaşandığı İtalya’da Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella, Draghi ile bir araya gelmişti. Mevcut siyasi partiler arasında iki tur devam eden görüşmelerde sonuca ulaşılamamıştı.

Cumhurbaşkanın Mattarella pandemi döneminde ülkeyi erken seçime götürmeyecek bir formül bulmaya çalışıyordu. Draghi, geniş çaplı destek alabilecek bir hükümet kurması durumunda pandemi krizine ve giderek yönetilmesi güçleşen borç seviyelerine çözüm arayacak.

Euro Bölgesi ekonomik krizinin zirvesinde ECB’nin dümeninde olan “Ne gerekiyorsa yapılacak” yaklaşımının mimarı olan Draghi, piyasalara göre bu görev için ideal aday olarak öne çıkıyordu.

Mattarella'nın çabaları sonuç vermemişti

Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella, ülkenin içinden geçtiği salgın koşulları ile yol açtığı ekonomik ve sosyal acil durumlarla yüzleşecek bir hükümetin kurulması için yüksek profil birini görevlendireceğini belirtmişti.

Ülkede, 5 Yıldız Hareketi (M5S), Demokratik Parti (PD), Italia Viva (Iv) ve Özgürler ve Eşitler'den (LeU) oluşan dörtlü koalisyonun bozulmasıyla başlayan, 26 Ocak'ta Başbakan Giuseppe Conte'nin istifasıyla derinleşen hükümet krizi devam ediyordu.

Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella’nın 27-29 Ocak’ta yürüttüğü istişare süreci ardından ülkenin içinden geçtiği pandemi, ekonomik ve sosyal acil durum sebebiyle eski koalisyon ortakları arasında yeni hükümet kurulma olasılığını keşfetmesi için görevlendirdiği Temsilciler Meclisi Başkanı Fico'nun temaslarından sonuç alınamamıştı.

Cumhurbaşkanı Mattarella da Fico'nun temaslarından bir sonuç çıkmamasının ardından yaptığı açıklamada, geriye ya tam yetkili yeni bir hükümet kurulması ya da erken seçimlere gidilmesi ihtimalinin kaldığını belirtmişti.