Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Gayrimenkul piyasasındaki zayıf seyir, Kovid-19 kaynaklı arz sıkıntıları gibi etkilerle Çin ekonomisi bu sene tahminlerden daha fazla yavaşlayabilir.

Bugün Çin'de açıklanan Temmuz ayına ilişkin ekonomik veriler ve Çin Merkez Bankası'nın sürpriz faiz indiriminin ardından bazı ekonomistler ülkeye yönelik büyüme tahminlerini aşağı yönlü revize etti.

ING Groep ve TD Securites bu yıl için büyüme tahminlerini sırasıyla yüzde 4 ve 2,9'a düşürürken Nomura Holdings yüzde 3,3 büyüme beklediklerini ve piyasaların büyüme konusunda 'hala çok iyimser' olduğunu belirtti.

Bazı ekonomistlerin Çin ekonomisine yönelik beklentileri şöyle;

Standard Chartered Kıdemli Çin Ekonomisti Ding Shuang

"Bu yıl için büyüme tahminimiz yüzde 4,1. Ancak bu tahminimizde aşağı yönlü riskler olduğunu düşünüyoruz. Ağustos ayına yönelik bazı öncü göstergeler, artan vakalar nedeniyle Temmuz'dan daha kötü. Çin hükümeti bu zayıf ivmeyi tersine çevirmek için Kovid politikasını geliştirmeli ve gayrimenkul sektörüne yönelik politikalarını da büyük ölçüde değiştirmeli"

Bank of America Kıdemli Çin Ekonomisti Helen Qiao

"Veriler, iç talebin şu anda oldukça zayıf olduğunu gösteriyor. Bugün yapılan sürpriz faiz indirimi politika yapıcıların endişeli olduğunu ve bir jest yapmak istediklerini gösteriyor. Ülkede sanayi üretimi yavaşladı ancak ihracat iyi durumda. Bu da, iç talepte zayıflık olduğuna işaret ediyor. Yıllık yüzde 2,7 ile tahminlerin altında kalan perakende satış verileri tüketici talebinin kırılgan olduğu ve daha fazla teşviğe ihtiyaç olduğu sinyali veriyor. Komünist Parti'nin sonbahardaki Kongresi'nin ardından ekonomi açılırsa 2022'de yüzde 3,5'lik büyüme yakalanabilir"

ING Kıdemli Çin Ekonomisti Iris Pang

"Merkez Bankası'nın faiz indirimi, ekonomide yavaşlamanın yeniden başladığının net bir işareti. Aşağı yönlü döngü başladı ve bu sadece konut sektöründe yaşanmıyor. Faiz indirimi, tüm ekonominin sorunlu olduğunu gösteriyor.

Yüksek seyreden işsizlik oranı, zayıf kredi büyümesi, perakende satışların bazı kategorilerindeki ve sanayi üretimindeki yavaşlama, iç talebin yavaşladığı sinyalini veriyor. Konut geliştiricileri için uygulanan katı finansal kurallar nedeniyle faiz indiriminin sorunlu emlak sektörünü desteklemesini beklemiyoruz. Ancak borçlanma maliyetlerindeki düşüşten diğer sektörler yararlanabilir"

UBS Kıdemli Çin Ekonomisti Wang Tao

"Yılın ikinci yarısında ekonomik toparlanma yolu, Kovid politikaları, emlak sektörü ve dışarıdaki büyüme gibi etkilerle zorlu ve belirsizliklerle dolu olacak. 2022 için büyüme tahminimiz yüzde 3. Temmuz'daki zayıf veriler nedeniyle büyüme tahminimize yönelik aşağı yönlü riskler mevcut"

Jones Lang Lasalle Kıdemli Ekonomisti Bruce Pang

"İstihdam piyasasına yönelik endişeler ve gelirlerdeki düşüşün yanı sıa devam eden kısıtlamalar tüketimin sert biçimde düşmesine neden oldu. İstihdam yaratmak için daha agresif önlemler ve geniş çaplı teşvikler olmalı"