Advertisement
HABERLER ABONE OL

HANDE BERKTAN

21 yüzyılın en büyük bilimsel projelerinden birinin, dünyanın en büyük radyo teleskobunun (SKA) yapımına başlandı.

Einstein'ın teorilerinin en hassas testlerini yapacak ve hatta uzaylıları arayacak olan Kilometre Kare Dizisi (SKA)’nın yapımının 2028'de tamamlanması planlanıyor.

Teleskop ilk olarak 200’den az parabolik anten, çanak ve 131 bin çift kutuplu anten ile çalışacak. Bu sayede yüzbinlerce metrekarelik bir veri toplama alanı sağlamak mümkün olacak. Ayrıca gökyüzündeki hedeflerin incelenmesi sırasında önemli derecede hassasiyet ve çözünürlük sağlayacak.

Tüm bunlarla birlikte sistem, 50 megahertz ile 25 gigahertz arasında bir frekansta çalışacak. Bu durum da Dünya’dan milyarlarca ışık yılı uzaklıkta olan kozmik alanlardan gelen zayıf radyo sinyallerini tespit etmeye imkân tanıyor. SKA’nın önemli görevlerinden biri de evrendeki en bol element olan hidrojenin izini sürmek olacak.

Kare Kilometre Dizisi Organizasyonu Genel Müdürü Prof.Phil Diamond, "İşte bu an gerçek oluyor. 30 yıllık bir yolculuktu. İlk 10 yıl konsept ve fikirleri geliştirmekle geçti. İkinci 10 yıl teknoloji geliştirmekle geçti.

Son on yıl ise detaylı tasarım, sahaların güvenliğini sağlamak, hükümetleri anlaşmaya ikna etmekle geçti” derken gözlemevinin Bilim Operasyonları Başkanı Dr.Shari Breen konuyla ilgili yaptığı açıklamada “SKA astronominin pek çok alanına katkıda bulunacak. Bunlardan biri, tespit edilmiş olan ‘hızlı radyo patlamalar’ olabilir. Bunlar, saniyenin çok küçük bir bölümünde Güneşimizden bir yıllık enerjiye eş değer enerji çıkarıyor. Bunların ne olduğu hakkında hiçbir fikrimiz yok.Umarım SKA bir cevap verir.” dedi.

Bir kısmı Güney Afrika’da bir kısmı Avustralya’da olan Kilometre Kare Dizisi’nin (SKA) merkezi ise İngiltere’de yer alıyor. SKA, yeni projeyle birlikte astrofiziğin en büyük sorusunu ele alacak. Bunun için de ünlü teorik fizikçi Albert Einstein’ın teorilerini test edecek. Radyo teleskobun yapım töreni hem Batı Avustralya’nın Murchison bölgesinde hem de Güney Afrika’nın Kuzey Burnun’daki Karoo’da yapıldı.