Advertisement
HABERLER ABONE OL

İyzico Kurucu Ortağı ve CEO'su Barbaros Özbuğutu, e-ticaret yapısının ve dijital dünyanın 'Ekosistem' ve 'Egosistem' olarak ikiye ayrılacağını öngördüğünü söyledi. Bloomberg HT televizyonunda Finansal Teknoloji programına konuk olan Özbuğutu, "Kendi egosistemlerini kuran yapılar olacak. Yani tüketiciye 'Bana gel. Bende her şey var' diyecekler. Bir de ekosistem olacak. Diyeceğiz ki 'İstediğin yerden al ama çıkış noktasında hep aynı standartta ve aynı cüzdanınla öde' diyeceğiz. Önümüzdeki üç beş yıllık dönemde bu iki dünya bir biriyle yarışıyor olacak. Ya egosistem kazanacak, ya da ekosistem kazanacak. Biz ekossistem tarafına inanıyoruz" diye konuştu. Özbuğutu, üye işyerlerinin gidip büyük pazar yerlerinde hesap açıp oraya kendilerini bağımlı tutmalarından daha çok kendi e-ticaret sitelerini kurup, e-ticaret sitelerini güçlendirip İyzico gibi araçları kullanarak da çok büyük bir ağın parçası haline gelebileceklerini söyledi.

'Dijital ortamda dijital cüzdan bir gereklilik'

Türkiye'de hala bireylerin yüzde 42'sinin bir banka sistemine dahil olmadığını söyleyen Özbuğutu, bu nedenle bu kişilerin dijital ticaretin bir parçası olmadığını vurgulayarak, "Biz, bankacılık sisteminin içinde olmayan bu insanları bu sistemin içine dahil edebilirsek dijital ticaretin daha da büyümesine ön ayak oluruz. Bu nedenle de stratejimizin bir parçası çok net bir şekilde dijital cüzdan" diye konuştu. İleriye dönük bakıldığında Türkiye'de dijital ortamda dijital cüzdanın bir gereklilik olduğunu vurgulayan Özbuğutu şöyle devam etti: "Bugün banka ve kredi kartıyla ödeme yapabilen bireylerin oranı yüzde 58. Yüzde 42 hala hayatını nakit ile çeviriyor ve bu nakitin bir şekilde dijitalleşmesi gerekiyor. Yani o cüzdana nakiti de koyabilmek gerekiyor. Hatta bir adım daha ileriye gidersek, kredi kartı olan insanların taksitlendirme sürecine çok rahat girebildikleri bir dünyada kredi kartı olmayan, hayatını nakit ile çeviren insanlara da aslında bu dijital cüzdanlar üzerinden kredilendirme ve tüketici finansmanı gibi değişik ürünler de sunabiliyor olmamız lazım."

'2021'i 40 milyar TL işlem hacmi ile tamamlamayı hedefliyoruz'

İyzico'nun 70 bin üye iş yerine ödeme altyapısı sunduğunu belirten Özbuğutu, değişik pazaryerleri modelleri altında çalışan 700 bin alt satıcıya da hizmet verdiğini söyledi. Özbuğutu bunların dışında tüketicilere sunulan hizmetler çerçevesinde de 3 milyonun üzerinde korumalı alışveriş hizmetini kullanan müşteri ve 400 bini geçen cüzdan kullanıcısına ulaştıklarını sözlerine ekledi. Geçen yılı 18 milyar TL işlem hacmi ile tamamladıklarını ifade eden Özbuğutu, bu yılı ise 40 milyar TL hacim ile kapatmayı beklediklerini kaydetti. Bu piyasanın 10 yıl önce olmayan bir piyasa olduğunu vurgulayan Özbuğutu, hacmin yüzde 85'inin hala fiziksel dünyada olduğu göz önüne alındığında sektörün hala gidecek çok yerinin olduğunu söyledi. Gelişmiş ülkelerde online işlem hacminin toplam içindeki payının yüzde 20'nin üzerinde olduğunu ifade eden Özbuğutu, Türkiye'nin de önümüzdeki dönmede bu oranlara ulaşmasını beklediklerini, dijitalleşme sürecinin henüz başında olduğumuzu belirtti.