Advertisement
TÜRKİYE MAKRO VERİLERİ ABONE OL

Türkiye'de sanayi üretimi Ekim'de geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 10,2 artış kaydetti.

Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin beklentisi yıllık bazda Ekim'de yüzde 8,4 artış sağlanacağı yönündeydi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre Ekim'de sanayi üretimi aylık bazda yüzde 1,1 arttı.

Yıllık bazda imalat yüzde 11, elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme yüzde 5,5, madencilik ve taşocakçılığı yüzde 0,4 arttı. Aylık bazda imalat yüzde 1,4 artarken, madencilik yüzde 0,6, elektrik yüzde 2,5 azaldı.

Alt kategorilerde dayanıklı tüketim malı üretimi aylık yüzde 4,8 ve yıllık yüzde 21 artış ile sanayi üretim endeksindeki artışta öne çıktı.

Orta-yüksek teknoloji segmenti yıllık yüzde 16,6 arttı

Sanayi üretiminde teknoloji segmentlerine bakıldığında yıllık bazda en hızlı artışın orta-yüksek teknoloji segmentinde kaydedildiği görüldü. Rakamlara göre bu segmentte yıllık artış yüzde 16,6 oldu. Düşük teknoloji segmentinde Ekim'de bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 7,8'lik artış gerçekleşti. Yüksek teknoloji segmentinde yıllık artış ise yüzde 3'te kaldı.

PMI verileri de Ekim'de toparlanmaya işaret etmişti

Sanayi üretimi salgın etkisinin en çok hissedildiği Nisan ayında yıllık olarak yüzde 31'in üzerinde düşüş kaydetmişti. Takip eden dönemde sanayi üretiminde 'V' tipi bir seyir izlenmiş ve Ağustos ayında yıllık olarak artış yüzde 10'a ulaşmıştı.

Ekim ayına ilişkin imalat satın alma yöneticileri endeksi (PMI) 50'nin üzerinde gerçekleşerek toparlanma ivmesinin devam ettiğini göstermişti. İstanbul Sanayi Odası ve Markit işbirliğiyle hazırlanan ankete göre Ekim'de yeni siparişlerde artış trendi beş ayı geride bırakırken, imalatçılar müşteri talebinin iyileşmeye devam ettiğini belirtmişti. Yeni ihracat siparişlerinde de artış kaydedilmişti.