Advertisement
HABERLER ABONE OL

Ekonomistler Kasım'da tüketici fiyatlarındaki yıllık artışın yılın en yüksek seviyesine ulaşacağını öngördü.

Bloomberg HT enflasyon anketine göre ekoomistlerin medyan beklentisi Kasım ayında tüketici fiyat endeksinin bir önceki aya göre yüzde 1,1, bir önceki yılın aynı dönemine göre ise yüzde 12,7 artacağı yönünde oluştu.

21 kurumun katıldığı ankette en yüksek beklentiyi paylaşan kurum Kasım ayında TÜFE’nin aylık yüzde 2,5 artmasını; en düşük beklentiyi paylaşan kurum ise yüzde 0,7 artmasını bekliyor.

Ankette kurumların yıl sonu enflasyon beklentileri de derlendi. Buna göre medyan beklenti 2020 yılsonu enflasyonun yüzde 12,5 gerçekleşeceği yönünde. En düşük beklentiyi paylaşan kurum enflasyonun yıl sonunda yüzde 11.9; en yüksek beklentiyi paylaşan kurum ise yüzde 20,6 olmasını bekliyor.

TCMB Beklenti Anketi'nde enflasyon beklentileri yükseliyor

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın Beklenti Anketi de enflasyon beklentilerindeki yükselişin sürdüğünü gösterdi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın Kasım ayı Beklenti Anketi'ne göre yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 12,47 oldu. Bir önceki ankette bu beklenti yüzde 11,76 düzeyindeydi.

12 ay sonrası TÜFE beklentisi bir önceki anket döneminde yüzde 10,53 iken, bu anket döneminde yüzde 10,77 oldu. 24 ay sonrası TÜFE beklentisi ise aynı anket dönemlerinde sırasıyla yüzde 9,05 ve yüzde 9,20 olarak gerçekleşti.

Buna karşın TCMB'nin son açıkladığı enflasyon raporunda bankanın 2020 yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 8,9'dan yüzde 12,1'e çekilmişti. Yeni Ekonomi Programı'nda ise yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 10,5 olmuştu.

Kasım'da Türk Lirası değerlendi, risk primi geriledi

Kasım ayında ekonomi yönetiminde yaşanan değişiklik ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ekonomide yeni dönem mesajlarının ardından Türk Lirası değerlenmişti.

Kasım'da Türk Lirası dolar karşısında yaklaşık yüzde 8 prim yaptı. Türkiye'nin 5 yıllık risk primi ise 365 baz puan seviyesine kadar geriledi.