Advertisement
HABERLER ABONE OL

Allianz SE’den Mohamed El-Erian, Fed’in enflasyon anlatımında kontrolü tekrar kazanabilmesi için daha hızlı hareket etmesi gerektiğini söyleyerek, Fed Başkanı Jerome Powell’ın fiyat artışlarının kısa vadeli olduğu yolundaki önceki görüşünü sert bir şekilde eleştirdi.

El-Erian, Pazar günü CBS’in “Face the Nation” programına yaptığı açıklamada, “Enflasyonu geçici olarak nitelemek. Bu muhtemelen Fed tarihindeki en kötü enflasyon değerlendirmesi” dedi.

Bunun yüksek ihtimalle bir politika hatasına yol açmakta olduğunu söyleyen El-Erian, “Bu nedenle Fed, bu haftadan başlayarak, hızlı bir şekilde, enflasyon anlatısında kontrolü tekrar kazanabilmeli, kendi güvenilirliğini tekrar kazanabilmeli. Aksi takdirde, kendini besleyen daha yüksek enflasyon beklentilerine yol açacak” değerlendirmesinde bulundu.

El-Erian, ABD ekonomisinin geçen yılki pandemi şokundan toparlanmasının, enerjiden gıda ve tüketici ürünlerine, her şeyde fiyat artışlarını hızlandırması ile birlikte, defalarca Fed’in enflasyon risklerini hafife aldığını söylemişti.

Allianz’ın baş ekonomi danışmanı El-Erian, Fed’in, önceki hatalarına ilişkin dürüst olursa, enflasyon sorununu halen aşabileceğini kaydetti ve politika yapıcılara, enjekte ettikleri likiditeyi kısarak ve konut piyasasına desteği keserek ‘ayaklarını gazdan çekmeleri’ çağrısını yineledi.

El-Erian, bunun yapılamaması durumunda, önümüzdeki birkaç aylık dönemde, ‘frene sert bir şekilde basılmak’ zorunda kalınabileceğini ve bunun da ekonomiyi resesyona sokma riskini getireceğini sözlerine ekledi.

Altın, cuma günü açıklanan ABD enflasyonunun 40 yılın en yüksek seviyesine çıkmasıyla yükseldikten sonra yeni haftaya da kazançlarını koruyarak girdi. Gram altın ise dolar/TL ve küresel altın fiyatlarında yaşanan yükselişle 800 TL'yi geçti.

ABD tüketici fiyat endeksi (TÜFE) Kasım ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 6,8 artış kaydetti. Bu rakam 1982 yılından bu yana en yüksek enflasyon rakamı olarak kaydedildi. Enflasyonun altın fiyatları üzerindeki etkisi sınırlı oldu. Değerli metal veri sonrasında yükselse de haftayı kayıpla kapattı.

Fed Başkanı Jerome Powell halihazırda daha hızlı bir varlık alımı azaltımına hazır olduğunu belirtmiş ve enflasyonun artık geçici olduğunu düşünmediklerini vurgulamıştı. Fed, 14-15 Aralık’ta gerçekleştireceği toplantıda 2022 yılı için erken faiz artırımlarına ilişkin bir iletişimde bulunabilir. Faizlerin yükselmesi de faizsiz bir varlık olan altın üzerinde baskı oluşturabilir.

Gram altın 800 TL'yi geçti

Gram altın, geçen haftaya 785 TL civarında başladıktan sonra salı günü 773 TL’ye kadar gerilemişti. Çarşamba gününden itibaren dolar/TL ve küresel altın fiyatlarındaki seyirle kademeli olarak yükselen gram altın, haftaya 796 TL civarında başladıktan sonra dolar/TL'deki yükselişle 800 TL'yi geçerek 814 TL'ye ulaştı.

Ons altın fiyatı

Geçen haftaya 1.783 dolar civarında başlayan ons altın, hafta boyunca dar bir fiyat aralığında seyrettikten sonra cuma günü açıklanan enflasyon verisi öncesinde 1.770 dolara kadar gerilmişti. Enflasyon verisiyle beraber toparlanan güvenli liman, haftayı 1.782 dolar ile kapatmıştı.

Geçtiğimiz hafta Çin’den gelecek yıl ekonomide daha büyüme dostu politikalar uygulanabileceği sinyalinin verilmesi ile Asya Pasifik borsaları yeni haftaya yükselişle başlıyor.

MSCI Asya Pasifik son beş işlem gününün dördünde yükseliş kaydederken hisseler Çin şirketleri öncülüğünde yükseliyor.

Merkez bankalarının kritik faiz kararları öncesi ABD ve Avrupa vadelileri artıda işlem görüyor. S&P 500 ve Nasdaq 100 yüzde 0,4, Euro Stoxx 50 yüzde 0,5 yukarıda.

Fed öncesi ABD tahvil getirileri yükselişe geçti. 10 yıllık tahvil getirisi iki baz puan artışla yüzde 1,50 seviyesinde.

Bloomberg Dolar Endeksi yüzde 0,1 yükselirken lira haftaya dolara karşı yüzde 0,1 kayıpla başlıyor. Petrol Omikron ve Çin iyimserliği ile ralli yapıyor. Geçtiğimiz haftayı yüzde 8,2 yükselişle kapatan wTI ham petrol aktif kontratı bugün de yüzde 1,3 yükselerek 72,63 dolardan alıcı buluyor. Brent ise yüzde 1,2 yükselişle 76 doların üzerinde.

Fed, AMB ve BoE toplantıları

Bu hafta yaklaşık 20 merkez bankası faiz kararını açıklayacak.

Bloomberg'in değerlendirmesine göre Fed, Avrupa Merkez Bankası (AMB), İngiltere Merkez Bankası ve Japonya Merkez Bankası’nın faiz kararları merkez bankaları arasında yeni bir ayrışmaya işaret edebilir.

ABD’de resmi TÜFE verisinin neredeyse son 40 yılın zirvesinde açıklanmasının ardından Fed’in gelişmiş ülke muadillerinden ayrışarak sıkı para politikası mesajları vermesi bekleniyor. Fed varlık alım azaltımını hızlandırma ve gelecek yıl ilk faiz artışına yönelik sinyaller verebilir. Piyasa 2022 ortasında bir Fed faiz artışını fiyatlıyor.

Buna karşın AMB üyelerinden geçtiğimiz haftalarda gelen açıklamalar güvercin duruşun korunacağına işaret ediyor. Faizleri değiştirmesi beklenmeyen ECB, mart ayında sona ermesi planlanan acil pandemi varlık alım programı kapsamında vadesi dolacak tahvillere yeniden yatırım konusunda bir yol haritası açıklayabilir.

Faiz artışı beklentileri omikron varyantının ortaya çıkmasıyla törpülenen İngiltere Merkez Bankası sıkılaşma yolculuğunda Fed’i yalnız bırakacak gibi gözüküyor. Bankanın, ülkedeki ek Kovid-19 tedbirleri gölgesinde faizi yüzde 0,1’de tutması bekleniyor. Japonya MB’nin güvercin duruşunda değişiklik beklenmiyor.

Gelişen ülkelerde ise TCMB’nin ayrışması söz konusu. Bloomberg anketine TCMB için 100 baz puan faiz indirim beklentisi yansıyor. Buna karşın cuma günü kararını açıklayacak Rusya’dan 100 baz puan, perşembe günü kararını açıklayacak Meksika’dan ise 25 baz puan faiz artışı bekleniyor.