Advertisement
KRİPTO PARA ABONE OL

El Salvador Devlet Başkanı Nayib Bukele, 2023 ve 2025 yıllarına ait vadesi dolan devlet tahvillerinin ödenmesinde kullanılacak fonların sağlanması için meclise 2 kanun teklifi sundu.

Bukele'nin açıklamalarının, El Salvador'un olası temerrüt iddialarını yalanlamayı amaçladığı değerlendiriliyor.

El Salvador’a Bitcoin’i resmi ödeme aracı olarak kullanmasına son vermesi konusunda telkinlerde bulunan ve aralarında IMF’nin de olduğu geleneksel para piyasaları ile orta Amerika ülkesi arasındaki ilişkilerin uzun süredir gergin olduğu belirtiliyor.

Coindesk’in Bukele’nin açıklamalarına dayandırarak yaptığı değerlendirmede El Salvador’un Bitcoin yatırımları satın alınan değerinin yüzde 54 altında olduğu ve 55,8 milyon dolar zarar ettiği kaydedildi. El Salvador’un bugüne dek yaptığı Bitcoin yatırımları ortalama birim başına 45 bin 171 dolar maliyetle 103,9 milyon dolara ulaşmış durumda.

Bukele, Twitter’dan yaptığı açıklamada ilgili evrak işlemlerinin bitmesinin ardından altı hafta içinde satın alma işlemlerinin başlayacağını ve hükümetin her tahvil için işlem gördüğü tarihteki piyasa bedeli üzerinden ödeme yapacağını belirtti.

Bukele’ye göre El Salvador 2025’e kadar olan mevcut taahhütlerini ve borçlarını makul bir zaman dilimi içinde ödemek için yeterli likiditeye sahip durumda. Ülkenin 2023 yılında vadesi gelen tahvil ödemelerinin 800 milyon dolar olduğu ve 2025 yılında da benzer bir meblağın olduğu biliniyor.

Bukele geçtiğimiz Kasım ayında Bitcoin tabanlı bir servis olan Liquid isimli 1 milyar dolarlık “Bitcoin tahvili” çıkaracağını duyurmuş ancak El Salvador Maliye Bakanlığı geçtiğimiz günlerde elverişsiz piyasa koşulları nedeniyle bu hamlenin ertelendiğini açıklamıştı.

El Salvador Meclisi toplam 84 sandalyeden 64’üne sahip olan Bukele’nin partisi Nuevas Ideas tarafından kontrol ediliyor.