Advertisement
KRİPTO PARA ABONE OL

Tesla ve SpaceX'in CEO'su Elon Musk, Tesla ile ilişkili ürünlerin alımında Dogecoin kullanılabileceğini açıkladı.

Ekonomide belirsizliklerin arttığı dönemlerde geleneksel güvenli liman olarak tercih edilen gümüş ve altın gibi değerli metaller, salgın döneminde bakır, aluminyum ve nikel gibi baz metallerin performansını yakalayamadı.

Bloomberg Endüstriyel Metal Endeksi, 2020’nin Mart ayından bu yana yüzde 81 yükseliş kaydederken Bloomberg Değerli Metal Endeksi yüzde 28 yükseliş kaydetti. Aynı dönemde bakır fiyatları yüzde 110 artarken altın fiyatları yüzde 25 civarında bir artış yaşadı.

Yatırımcıların Kovid-19’un ekonomik büyüme üzerinde oluşturduğu tehditten ziyade yeşil ekonomiye geçişte talebin artacağı baz metallere odaklanması bu makasın açılmasında etkili oldu.

Kore Merkez Bankası Başkanı Lee Ju-yeol cuma günkü faiz artırımına ek olarak daha fazla sıkılaşma olabileceğinin sinyalini verdi.

Lee, politika faizinin salgın öncesindeki yüzde 1,25 seviyesine dönmesine rağmen hala genişlemeci bir seviyede bulunduğunu ve bir faiz artırımı daha gelse dahi bunun politikayı daha sıkı bir hale getirmeyeceğini belirtti.

Kore Merkez Bankası’nın enflasyonun uzun bir süre daha yüzde 3 seviyesinde kalmasını beklediğini belirten Lee, bunun daha fazla faiz artırımı ihtiyacının arkasında yatan ana sebep olduğunu söyledi.

“Enflasyonist baskılar önceki beklentilerimize göre çok fazla” diyen Lee, salgın ile ilgili belirsizliklerin devam ettiğini fakat bunun ekonomik toparlanmayı etkilemeyeceğini dile getirdi.

Faiz artırımlarının devam edeceğine dair beklentiler sonrasında Güney Kore tahvil vadelileri düşerken hisse senedi göstergesi Kospi Endeksi de düşüş kaydetti. Won ise büyük oranda yatay bir seyir izledi.

Altın fiyatları, hisse piyasaları düşerken haftayı enflasyon sonrası kazançlarını koruyarak kapatmaya doğru ilerliyor. Gram altın ise küresel altın fiyatları ve dolar/TL’deki yükselişle birlikte yeniden 800 TL sınırına dayandı.

Perşembe günü risk iştahının tersine dönmesiyle küresel hisse piyasaları düşüş kaydederken, 1.814 dolara kadar gerileyen değerli metal yeniden yükselişe geçerek kayıplarını telafi etti.

Doların en çok işlem gördüğü para birimleri karşısındaki performansını ölçen Bloomberg Dolar Spot Endeksi, yüzde 0,2 düşüşle 1.162 seviyesine geriledi. Doların zayıflaması dolar cinsinden fiyatlanan altın gibi emtiaları da destekledi.

Fed’in para politikasını sıkılaştıracağına yönelik şahin mesajları sonrasında altının kayıp yaşamaması, parasal sıkılaşmanın ve faiz artırımlarının çoktan fiyatlanmış olabileceğine işaret ediyordu. Yüksek gelen enflasyon ve Mart ayında faizlerin yükseltileceğine dair beklentilerin artmasına rağmen altın fiyatlarının yükselmesi de bunu doğruluyor.

Dünya Altın Konseyi’nden altın fiyatları ve faiz öngörüsü

Dünya Altın Konseyi, ABD Merkez Bankası Fed’in daha önceki sıkılaşma döngüsünde de noktasal grafiğin daha şahin bir görünüme işaret ettiğini fakat gerçekleşen faiz artırımlarının öngörülenden daha az olduğunu belirtti.

Finansal piyasalardaki beklentilerin ve özellikle tahvil faizlerinin altın fiyatları üzerinde tarihsel olarak kuvvetli bir etkisi olduğunu belirten konsey, Fed’in sıkılaşma döngüsü başlamadan önceki aylarda altın fiyatlarının görece düşük bir performans sergilediğini ifade etti.

Fed’in ilk faiz artırımını gerçekleştirmesinden sonraki üç ayda ise altının görece üstün performans sergilediğini belirten kuruluş, ABD hisse piyasalarının faiz artırımları öncesinde iyi performans gösterdiğini fakat faiz artışları sonrasında altının gerisinde kaldığına dikkat çekti.

Ons altın fiyatı

Ons altın, haftaya düşüşle başladıktan sonra Fed Başkanı Jerome Powell’ın salı günkü şahin açıklamaları sonrasında yükselişe geçmişti. Enflasyonun beklentileri aşmasıyla da yükselişini sürdüren ons altın, perşembe günü bir miktar kayıp verse de cuma günü yeniden yükselerek haftayı 1.826 dolar civarında kapatmaya doğru ilerliyor.

Gram altın fiyatı

Gram altın, haftanın büyük bir bölümünde 800 TL civarında işlem gördükten sonra çarşamba günü doların zayıflaması ve Türk lirasının değer kazanmasıyla 780 TL’ye kadar gerilemişti. Gram altın, dolar endeksindeki düşüşe rağmen dolar/TL’nin yeniden yükselmesinden destek bularak 797 TL seviyesinde işlem görüyor.

Fed’in çok sayıda bölgesel başkanından enflasyonla agresif şekilde mücadele edileceğine yönelik açıklamalar gelmesinin ardından Wall Street endeksleri günü düşüşle tamamladı.

Dow Jones yüzde 0,49, S&P 500 yüzde 1,42 düşerken, Nasdaq 100 ekimden bu yana en düşük seviyesine geriledi.

Asya’da düşüşlere yüzde 1'i aşan kayıpla Japon Nikkei endeksi öncülük etti. Hong Kong Hang Seng ve Çin CSI 300 yüzde 0,56 düşüyor.

ABD vadeli endeksleri ise yönlerini yukarı çevirmiş durumda.

ABD tahvil getirileri yükseldi. ABD 10 yıllık tahvil getirisi yeniden yüzde 1,72’ye çıktı.

Bloomberg Dolar Endeksi kayıplarını aralıksız 4. güne taşırken, 1.162 seviyesinden işlem görüyor.

Fed yetkilileri Mart ayına işaret etti

Fed yetkilileri bu yıl faiz artırımlarının Mart ayında başlamasına sıcak bakıyor.

ABD Merkez Bankası Başkan Yardımcısı adayı Lael Brainard, Perşembe günü sunum yaptığı ABD Senatosu Bankacılık Komitesi’nden gelen bir soru üzerine, Fed’in varlık alımlarını Mart ortasında sonlandırmaya hazırlandığını ve Mart ayında faiz artırmaya başlamaya açık olduğunu belirtti.

Philadelphia Fed Başkanı Patrick Harker da Mart ayında faiz artırım sürecini başlatmayı destekledi, 2022 için 3 ya da 4 faiz artırımı öngördü. Bu yıl için benzer sayıda faiz artırımı tahmininde bulunan

Chicago Fed Başkanı Charles Evans ilk faiz artırımının iki aylık bir süre içinde gelmesi ihtimalini yadırgamayacağını belirtti.

Richmond Fed Başkanı Thomas Barkin şartların desteklemesi halinde Fed yetkililerinin Mart ayında faiz artırabileceklerini söyledi.

Fed Guvernörü Christopher Waller, bu yıl 3 faiz artırımının “iyi bir baz senaryo” olduğunu ancak enflasyonun yüksek seyretmeye devam etmesi halinde 4 hatta 5 artırım yapılabileceğini, düşerse de 3 artırımda kalınabileceğini ifade etti.