Advertisement
HABERLER ABONE OL

Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, küresel konjonktür ve yurt içi enflasyonun seyrinin temkinli olmayı gerektirdiğini söyledi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda bakanlığının bütçe sunuşunda Elvan, "Son 2 aydır, küresel
gelişmelerin de etkisiyle, finansal piyasalarda dalgalanmalar yaşandı.

Piyasa faizlerinde, varlık fiyatlarında, döviz kurunda ve beklentilerde yaşanan hareketliliğin farkındayız. Tüm bu unsurlar, entegre bir şekilde enflasyon görünümünü şekillendiriyor, dolayısıyla, burada, hiçbir ilgili dinamiğin göz ardı edilemeyeceği kanaatindeyim. Küresel konjonktür ve
yurt içi enflasyonun seyri temkinli olmayı gerektiriyor." diye konuştu.

Elvan, vergi ayarlamalarının enflasyon üzerindeki etkisine de değindi. Konuyla ilgili Elvan, "Yapılan indirim ve fiyat ayarlamalarının TÜFE’yi düşürücü etkisi yaklaşık 5,3 puan olurken, bu uygulamalar sonucunda 125 milyar TL’lik kamu gelirinden vazgeçtik." dedi.

Kur yorumunu yineledi

Elvan, hükümetin yüksek kuru hedeflemediği ifadesini TBMM'de de yineledi.

Elvan, "Döviz kuruna ilişkin son dönemde yapılan yanlış yorumlara değinmek istiyorum. Hükümetimizin ihracatı desteklemek amacıyla, yüksek döviz kuru hedeflediğine yönelik yorumlar doğru değil. Türkiye dalgalı kur rejimi uygulamaktadır, kurun değeri de piyasada belirlenir. Bir ülkedeki rekabet artışı; üretkenlik artışından, inovatif kabiliyetlerden ve teknolojiyi kullanma becerisinden gelir. Verimlilik artışıyla desteklenmeyen bir büyüme modeli, sürdürülebilir bir model değildir." ifadelerini kullandı.

"Gri listeden çıkmak için FATF ile çalışmalar sürecek"

Sunuşta Elvan, Mali Eylem Görev Gücü'nün (FATF) gri liste kararıyla ilgili de konuştu. Elvan konuya ilişkin olarak "Atılan adımlara rağmen, FATF tarafından gri listeye alındık. Elbette bu durumu hak ettiğimizi düşünmüyoruz. Ancak bu listeden çıkmak için de, FATF ve ilgili kurumlarla işbirliği içinde çalışmaya devam edeceğiz.

"Cari açıkta yapısal problemimiz var"

Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, 2022 yılı bütçesinin görüşüldüğü TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda yöneltilen soruları cevapladı.

Merkez Bankası’nın temel görevinin fiyat istikrarı sağlamak olduğunu söyleyen Elvan, “Cari açıkta yapısal problemimiz var.” dedi.

Yapısal cari açığın azaltılması noktasındaki görevin hükümette olduğunu vurgulayan Elvan, para politikasında uygulanacak araçların belli olduğunu ve bu araçları da Merkez Bankası’nın uyguladığını dile getirdi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, 3600 ek gösterge ve emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) hakkında açıklamada bulundu.

Bakanlıktan yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“Son günlerde kamuoyuna yansıyan haberlere ilişkin bir düzeltme ihtiyacı oluşmuştur. Bakanlığımızın önündeki çalışma takviminde 3600 ek gösterge konusunda kapsam ve maliyet çalışması ile asgari ücret tespiti bulunmakta ve bu iki konuya ilişkin çalışmalar devam etmektedir. Bakanlığımızın öncelikli gündeminde emeklilikte yaşa takılanlar EYT ile ilgili bir çalışma bulunmamaktadır.”