Advertisement
HABERLER ABONE OL

Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan üretici fiyat endeksi ile tüketici fiyat endeksi arasındaki makasın rahatsız edici olduğunu belirtti.

Elvan, Ankara Sanayi Odası’nda yaptı konuşmada, “Son dönemde üretici ve tüketici fiyatları arasında artan makas bizi oldukça rahatsız ediyor. Üretici fiyatlarının hızlı yükselişinde döviz kuru geçişkenliği ve artan küresel emtia fiyatları temel bir rol oynuyor” ifadesini kullandı.

Elvan, enflasyonla ilgili şu mesajları verdi: Enflasyon nitelikli ve sürdürülebilir büyümenin önündeki en temel engeldir. Enflasyonla mücadeleyi bu ülkenin refahı için kazanılması gereken bir savaş olarak görüyoruz. Para, maliye, finansal sektör ve yapısal politikalarımız uyum içinde hareket ediyor. Bakanlık olarak enflasyon ataletini engellemek amacıyla yönetilen ve yönlendirilen ürün ve hizmet fiyatlandırmasını enflasyon hedeflemesi politikasına uyumlu bir şekilde yürütüyoruz.

"Reel sektörün borçluluğu ortalamaların altında"

Bakan Elvan, reel sektörün borçluluk oranlarının da gelişmiş ve gelişmekte olan ülke ortalamalarının altında olduğunu söyledi. Elvan, bu konuya ilişkin olarak, "İmalat sanayiinin ülke ekonomisi için taşıdığı değerin farkındayız. Geçtiğimiz yıl 1,8 büyüme performansında imalat sanayinin katkısı yüzde 28 oldu. 2021 ilk çeyrek büyümenin yüzde 30'unu imalat sanayi sırtladı. Salgınla birlikte dünya genelinde reel sektörde de borçluluk oranları kayda değer bir artış gösterdi.

Türkiye'de reel sektörün borçluluk oranı gelişmiş ve gelişmekte olan ülke ortalamalarının altında olduğunu görüyoruz. Ülkemizin dışa açıklığı sayesinde reel sektör Döviz açık pozisyonlarını yönetme kabiliyetine sahip. Reel sektör 2018'den bu yana döviz açık pozisyonunu azaltırken kısa vadede ise fazla veriyor." ifadelerini kullandı.