Advertisement
HABERLER ABONE OL

Emeklilik sandıklarındaki emeklilik taahhüt planları kapsamındaki birikim ve taahhütlere ilişkin tutarlar, kısmen veya tamamen, 4632 sayılı bireysel emeklilik ve tasarruf yatırım kanununa göre yapılan emeklilik sözleşmesine aktarılabilecek.

Üyelerine veya çalışanlarına emekliliğe yönelik taahhütte bulunan dernek, vakıf, sandık, tüzel kişiliği haiz meslek kuruluşu veya sair ticaret şirketindeki emekliliğe yönelik birikimlerin veya taahhütlere ilişkin tutarların kısmen veya tamamen bireysel emeklilik sistemine aktarılmasına ilişkin esasları belirleyen yönetmelik yayımlandı.

Yenilenen ve Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanan dernek, vakıf, sandık ve diğer kuruluşlardan bireysel emeklilik sistemine aktarım hakkında yönetmeliğe göre, işveren katkıları dahil fiili aktarım tarihine kadar gerçekleşen yurt içi ya da yurt dışındaki tüm birikimler ve taahhütlere ilişkin tutarlar aktarıma konu edilebilecek.

Aktif ve pasif üyelerin birikimleri emeklilik hizmet sunucusunun yetkili organlarınca alınan karara göre bireysel emeklilik sistemine aktarılabilecek. Aktarımın yapılması ve aktarım tutarı üye tercihlerine bırakıldığına ilişkin karar alınması halinde aktarıma yönelik üye muvafakatnamelerinin alınması esas olacak.

Aktarımın grup halinde ve her bir üyeyi bağlayıcı usulüne uygun alınan kararların olması halinde ise ayrıca aktif üyelerin muvafakatleri aranmayacak. Bu durumda, pasif üyelerin birikimleri de kendilerinin talep veya muvafakatleri alınmak suretiyle bireysel emeklilik sistemine aktarılabilecek.

Birden fazla emeklilik taahhüt planı kapsamındaki aynı kişiye ait birikimler, aynı emeklilik sözleşmesine, bir emeklilik taahhüt planı kapsamındaki birikimler, birden fazla emeklilik şirketine aktarılabilecek. Aktarım tutarı, emeklilik şirketine nakden ödenecek. Bu tutar üzerinden aktarıma ilişkin olarak herhangi bir kesinti yapılmayacak ve giriş aidatı alınmayacak.

Kazanılmış süre hesabı yapılacak

Emeklilik taahhüt planı kapsamında yapılacak aktarım tutarına göre bireysel emeklilik sisteminde kazanılmış süre hesabı yapılacak. Kazanılmış süre, aktarım tutarının, aktarım tarihinde geçerli olan brüt asgari ücretin aylık tutarının yüzde 10'una bölünmesi suretiyle bulunan ay sayısı olacak.

Emeklilik sandıklarının yetkili organlarınca bireysel aktarıma yönelik karar alınması halinde üye veya çalışan, emeklilik taahhüt planındaki birikimini aktarımla kurulacak yeni bir bireysel emeklilik sözleşmesine veya gruba bağlı bireysel emeklilik sözleşmesine aktarabilecek.

Tüm üyeler veya çalışanların ya da bunların bir kısmının birikimleri, işveren grup emeklilik sözleşmeleri dahil herhangi bir yeni kurulacak emeklilik sözleşmesine grup halinde aktarılabilecek

Altın fiyatları, ABD enflasyon verisi öncesinde yatırımcıların jeopolitik risklere odaklanmasıyla yükseldi fakat hala dar bir fiyat aralığında seyrediyor. Gram altın ise pazartesi günü rekor tazeledikten sonra dolar/TL’deki düşüşle geriledi.

ABD Başkanı Joe Biden, Rusya Devlet Başkanı Vladimir’i Ukrayna’ya saldırması durumunda ağır yaptırımlarla karşılacağı konusunda uyardı. Jeopolitik risklerin tırmanmasıyla beraber altın fiyatları borsalardaki ralliye rağmen salı günü yüzde 0,3 yükseliş kaydetti.

Üçüncü dozun yüksek oranda mutasyona uğramış Omikron varyantını durdurmaya halen yardımcı olabileceğini gösteren laboratuvar deneylerine göre, Pfizer'ın aşısı bu varyanta Kovid-19’un diğer varyantlarına kıyasla daha az bağışıklık sağlıyor.

Altın, üç yıldan sonra ilk defa yılı kayıpla kapatmaya hazırlanırken Aralık başı itibariyle 2015’ten bu yana en kötü yıllık performansını göstermiş durumda. Altın 2020 yılını yüzde 25 yükselişle kapatarak 2012’den bu yana en kazançlı senesini geçirmişti.

Ons altın fiyatı

Omikron varyantının küresel piyasalarda yarattığı belirsizlikle geçen haftayı inişli çıkışlı bir seyirle geçiren ons altın, cuma günü açıklanan ABD tarım dışı istihdam verisi sonrasında 1.780 doların üzerine tırmanmıştı. Hafta başından bu yana dar bir fiyat aralığında işlem gören değerli metal, çarşamba günü 1.787 dolar civarında bulunuyor.

Gram altın fiyatı

Gram altın, dolar/TL’deki yükselişle geçen hafta 791 TL’ye ulaşarak rekor tazeledikten sonra hafif bir çekilme yaşasa da haftanın kalanında yükseliş eğilimi içerisindeydi. Yeni haftaya yatay bir seyirle başlayan gram altın, pazartesi günü dolar/TL’deki yükselişle rekor tazeleyerek 795 TL’yi gördükten sonra gerileyerek 778 TL civarında bulunuyor.

Bloomberg’in haberine göre, ABD Başkanı Joe Biden Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Ukrayna’yı işgal etmesi halinde Kuzey Akım 2 Boru Hattı projesinin durdurulmasını istiyor. Bloomberg’e konuşan kaynaklar Biden’ın yeni Ukrayna’nın işgali durumunda Almanya’daki yeni yönetimden böyle bir karar alınmasını isteyebileceğini belirtti.

Biden, Putin ile salı günü gerçekleştirdiği telefon görüşmesinde Kuzey Akım 2’ye uygulanabilecek olası yaptırımlar konuşulurken Putin savaş çıkarma niyetinde olduğuna dair iddiaları reddetti.

ABD’nin masasında arasında Kuzey Akım 2 dışında Rus bankalarına ve ülkeden ihraç edilen belirli ürünlere yaptırım uygulanmasına yönelik seçenekler de bulunuyor. Genel olarak amaç ekonomik olarak ülkeye yeterince büyük bir zarar verebilecek ve kapsamlı bir paket oluşturmak.

Avrupa’da doğalgaz fiyatları ise Biden’ın Kuzey Akım 2 yaptırım tehdidinden sonra yükseldi. Hollanda doğalgaz vadelileri salı günü yüzde 6 yükselişle megavatsaat başına 95,5 euroya tırmandı. Doğalgaz fiyatları Kasım başından bu yana 85-95 euro fiyat aralığında dalgalı bir seyir izliyordu.

Çin’de üretici fiyatları enflasyonu zirve yapmış olabilir ve Kasım ayında yavaşlamaya başlayabilir. Bu durum, şirketlere bir miktar rahatlama getirirken, merkez bankasına ekonomiye daha fazla destek için alan sağlıyor.

Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin medyan tahminine göre, üretici fiyatları endeksinin (ÜFE) Kasım ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 12,1 artış göstermesi ve böylelikle üretici enflasyonunun Ekim ayındaki yüzde 13,5’lik artışa kıyasla yavaşlaması bekleniyor.

Bu yavaşlamaya karşın, ÜFE’deki öngörülen bu artış son 26 yıldaki ikinci en büyük artışı işaret ediyor.

Çin’de son aylarda hızlanan enflasyon, iç ekonomik yavaşlama ve süregelen küresel enflasyona ilişkin endişeler ile birlikte, stagflasyon korkularının artmasına yol açtı.

Enflasyondaki bu artış ayrıca Çin Merkez Bankası’nın enflasyon baskılarını artırmadan ekonomiye destek sağlamasını zorlaştırıyordu. Bu nedenle, fiyat artışlarındaki yavaşlama teşviklerin artırılmasını kolaylaştırabilir.