Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Teşvik paketlerinin ekonomiyi canlandıracağı beklentisi ve hammadde kıtlığı emtia fiyatlarını 2012'den bu yana en yüksek seviyeye çekti.

Bloomberg Emtia Spot Endeksi son gelişmelerin etkisiyle Ekim 2012'den bu yana en yüksek seviyeyi gördü. Emtia fiyatlarında yaşanan ralli, piyasalardaki genel görüşe göre, küresel merkez bankalarının koronavirüs pandemisinin etkilerine karşı açıkladığı devasa teşvik paketlerinin ekonomileri canlandıracağı beklentisiyle talebin artması sonucu ortaya çıktı.

Pacific Investment Management Co.’ya (Pimco) göre ise bu rallide hammadde kıtlığı da etkili oluyor ve bu durum mevcut ralliyi bir önceki “süper döngü”den farklı kılıyor. Pimco’nun enerji ve emtia odaklı portföyünü yöneten Greg Sharenow, vadesi yakın bir dönemde dolacak emtia kontrat fiyatlarının, vadesi daha ileri gelecekte dolacak kontratlarınkine göre farkının 15 yılın en yüksek seviyesine ulaştığına işaret ederek, bu durumun, acil fiziksel arz konusunda sıkıntılar olduğuna işaret ettiği değerlendirmesini yaptı.

"Rallinin bir kısmı piyasaların sıkışmasından kaynaklanıyor"

Petrolden doğalgaz ve tarımsal emtiaya yaşanan stok düşüşlerine işaret eden Sharenow, emtia rallisinde ekonomik toparlanmaya yönelik genel iyimserliğin de etkili olduğunu, ancak rallinin bir kısmının “piyasaların çok sıkışık olduğu gerçeğinden kaynaklandığını” belirtti. Petrol, doğalgaz, bakır, soya fasulyesi ve mısırın da dahil olduğu önemli sayıda emtianın, vadesi yakın bir dönemde dolacak kontrat fiyatlarının, vadesi daha ileri gelecekte dolacak kontratlarınkine göre yüksek olduğu görülüyor.

Sharenow, mevcut fiyat eğrilerindeki yaşanan bu terse dönüşün, en son emtia süper döngüsünde görülenle çeliştiğini söylüyor. 2005 ile 2009 yılları arasındaki hareketin “büyük ölçüde öngörülebilir” olduğuna işaret eden Sharenow, “Bugün aynı durumda olduğumuz tartışılır” dedi ve mevcut ralliyi “daha organik” olarak tanımladı.